Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jsou za volantem lepší muži, nebo ženy? Bodový systém po desete letech promluvil

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Letos uplynulo 10 let od zavedení bodového systému na českých silnicích. Za tu dobu se ukázalo, že ženy jsou mnohem ukázněnější řidiči než muži.

Podle statistik, které vydalo ministerstvo dopravy, je v České republice registrováno 6,7 miliónu řidičů, z toho 3,7 miliónu mužů a 3 milióny žen. Ač muži řídí častěji než ženy, poměr získaných bodů mluví jasně pro ženy za volantem.

Alespoň jeden bod aktuálně získalo 428 512 mužů a jen 96 214 žen. Také mnohem více mužů přišlo o řidičský průkaz. Ze 40 tisíc odebraných řidičských oprávnění jich více než 37 tisíc připadá na řidiče muže.

Z celkově rozdaných 15 miliónů trestných bodů jich více než 12 a půl miliónu obdrželi muži. Nejvíce trestaní jsou řidiči v Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. Nejukázněnější řidiči jsou pak v kraji Karlovarském, Libereckém a Pardubickém.

Oproti očekávání nejsou nejtrestanější mladí řidiči, ale řidiči ve věku 40 let. Překvapivé však není, že kurzy bezpečné jízdy, za jejichž absolvování jsou řidičům umazány 3 trestné body, využívali hlavně muži. Těchto kurzů se zúčastnilo přes 20 tisíc řidičů, z toho jen asi 1 500 žen.

Nejčastější přestupky jsou překročení nejvyšší povolené rychlosti v obci o méně než 20 km/h, nepoužití povinné ochranné helmy a nepoužití bezpečnostních pásů a porušení povinností vyplývající ze zákazové nebo příkazové značky. Nejčastější závažný přestupek hodnocený aktuálně 7 trestnými body je řízení pod vlivem alkoholu či jiné návykové látky.

„Bodový systém se osvědčil a přispěl k větší bezpečnosti na silnicích. Rádi bychom však, aby byl pro řidiče přehlednější a aby o stavu svého bodového konta byli řidiči lépe informováni. Tímto směrem jdeme v našem návrhu nové podoby bodového systému," řekl ministr dopravy Dan Ťok.

Nově by měly být pouze 3 skupiny přestupků, které by byly hodnoceny 2, 4 a 6 trestnými body. Dnešní škála 1-7 bodů je pro řidiče nepřehledná. Nový systém má být také orientován více na piráty silnic, kteří porušují předpisy často.

Témata:  řidiči Ministerstvo dopravy České republiky ženy muži auto

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy