Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Klaus se z Brexitu raduje. Je to jako dělení Československa. A nové referendum?

Václav Klaus
Václav Klaus
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Brexit rozhodně není katastrofa, podívejte se, jak to bylo s Československem, poukazuje někdejší prezident a ekonom Václav Klaus. Netají se tím, že patří k lidem, kterým udělalo rozhodnutí o odchodu Velké Británie Evropské unie velkou radost.

Klaus v rozhovoru pro deník Blesk uvedl, že brexit rozhodně za katastrofu nepovažuje, Poukazuje na to, jak proběhlo dělení Československa. Připomíná, že i zde byla řada lidí, včetně třeba stávajícího prezidenta Miloše Zemana, kteří předvídali katastrofické dopady rozdělení těchto dvou zemí. „Každý, kdo to prožil, ví, že k žádné katastrofě nedošlo. Naopak, oběma zemím to pomohlo," tvrdí Klaus.

Důvodem podle něj bylo, že se společně s tehdejším premiérem Vladimírem Mečiarem shodli na ponechání celní unie nebo zóny volného obchodu bez omezení. A právě z toho by se podle něj měl poučit Britové, měli by se postarat o to, aby byl jejich odchod přátelský a konstruktivní. Dodal, že by rád vypomohl při konzultacích v Bruselu, aby vše proběhlo hladce.

Klaus se netají svými euroskepticistickými názory, už od roku 1992 podle něj unie pokračuje v utahování šroubů, což on považuje za zlo. I přesto podle něj czexit, tedy odchod České republiky z EU, není na pořadu dne. Zemětřesení způsobené brexitem je podle něj třeba využít a vytvořit „Alternativu pro Evropu", která by změnila nedemokratickou unii.

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz je pak podle českého ekonoma nejšílenější osobu v Evropě. Šéf europarlamentu se nechal slyšet, že by Británie měla opustila Evropskou unii co nejdříve. To je však podle Klause dětinská hloupost.

Okomentoval také hlasy z Británie, které mluví o druhém referendu. „To, jak najednou ve Velké Británii někteří ti, kteří volili opačně, píšou petice a chtějí referendum nové, je něco neuvěřitelného. Mně to připomíná porovnání s tím, jak jsme byli všichni minulé úterý nešťastní z beznadějného výkonu českého fotbalového mančaftu proti Turecku, tak že bychom řekli: Dopadlo to blbě, ale my doporučujeme, aby se ten zápas odehrál znovu. Tam nebyly všechny okolnosti vhodné na naší straně," má jasno Klaus.

Témata:  Václav Klaus Brexit

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy