Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Učitel přišel do školy převlečený jako muslim, nedopadl vůbec dobře

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Plzeň - Učitel Antonín Kolář přivítal loni v září studenty prvního ročníku Masarykova gymnázia v Plzni v arabském obleku. Následně však čelil nařčením z toho, že je islamista, a celá kauza tak skončila až výpovědí.

Kantor Antonín Kolář vyučuje na Masarykově gymnáziu český jazyk a dějepis sedmnáct let. V pondělí ale podle zjištění MF Dnes podal výpověď. Může za to fakt, že na první hodinu přišel loni v září oblečen v arabském obleku a hovořil o toleranci a lidských právech.

Podle deníku neshody mezi pedagogem a vedením školy vygradovaly až v posledních týdnech. Kolář přiznává, že byl za onu hodinu kritizován, aniž by se bral v potaz obsah. "Mrzí mě, že se nesoudí obsah, ale forma," řekl deníku s tím, že v arabském oděvu strávil zhruba čtvrt hodinu, poté ke studentům mluvil standardně oblečen.

Podle vedení prý kazí dobré jméno školy a stěžují si i rodiče některých žáků, konkrétně na to, že na škole působí islamista. Ředitelka Olga Matějková nechce podle deníku záležitost probírat přes média, hlavním problémem je ale prý to, že video natočené během inkriminované hodiny je ke zhlédnutí na YouTube.

Kolář arabský oděv pro první hodinu zvolil kvůli tomu, že chtěl studenty zaujmout. Tvrdí totiž, že začátek a konec školního roku jsou vždy absolutně nejdůležitější. "Mluvil jsem s nimi o tom, co je cílem vzdělání. A také jsem jim řekl, že nic důležitějšího se ode mě už nedozvědí. Jen jim k tomu budu doplňovat různé tóny a barvy," uvedl.

Záležitost ale zašla tak daleko, že je pro učitele nadále neúnosné na škole působit. Deník uvádí, že po důkladném zvážení se proto rozhodl podat výpověď. "Pro mě je to střet principů. Mám představu, jak by měla svobodná škola fungovat," tvrdí Kolář.

Témata:  učitelé školství Islám

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy