Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka naznačil, jak to bude s urychlením evropské měny

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes při interpelacích v Poslanecké sněmovně mluvil o budoucnosti Evropské unie i jeho postoji k přijetí jednotné evropské měny. Sobotka odpovídal na dotaz Martina Novotného (ODS) mimo jiné tom, zda důsledkem brexitu nemůže být paradoxně prohloubení evropské integrace. 

Unie musí posílit společnou obranu, bezpečnost a zahraniční politiku, řekl při dnešních sněmovních interpelacích premiér. Zároveň dodal, že postoj k přijetí eura se kvůli brexitu nezměnil. „Nepatřím k těm, kteří by navrhovali teď po brexitu, že máme změnit naši politiku k euru," řekl Sobotka.

Otázka, jestli jednotnou měnu přijmout, je podle něho na Česku a musí vycházet z hospodářské a rozpočtové situace. „Pokud jsou tak obrovské rozdíly v životní úrovni a v platech mezi námi a zeměmi eurozóny, tak si myslím, že musíme teprve pokročit z hlediska konvergence," uvedl ministerský předseda.

„Jak se ukázalo na migrační krizi, tak když má Evropa zahájit nějakou vojenskou operaci, zasáhnout proti pašerákům lidí, posílit ochranu vnější hranice, tak vlastně na to nemá žádné reálné nástroje, teprve se to všechno pracně vytváří," uvedl Sobotka. Unijní zahraniční politika podle něho nemá v okolních státech dostatečnou autoritu.

Otázku mu položil také Bohuslav Chalupa (ANO), který se postavil proti dalšímu prohlubování evropské integrace a odevzdávání pravomocí do „nekompetentních" unijních struktur.

Sobotka řekl, že neví o nikom, kdo by kohokoli do rychlejší integrace nutil. Ani na jednání Evropské rady nikdo o takovém plánu nemluvil, ujišťoval premiér. Unie se podle něho musí změnit nikoli kvůli brexitu, ale proto, aby měla dostatečnou podporu vlastních občanů.

Témata:  Bohuslav Sobotka EU Brexit

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy