reklama

Česká armáda po deseti letech přepsala a podstatně zmírnila zdravotnickou vyhlášku, která stanoví zdravotní mantinely pro výběr nováčků. Doufá, že se jí tak podaří získat víc vojáků i záložáků, protože ze zdravotních důvodů každoročně vyřadí až dvě pětiny zájemců.

Podle nových pravidel, která má Právo k dispozici, by se do armády mohli dostat i lidé, kteří dnes nemají žádnou šanci, jako jsou zrakově slabí, obézní nebo alergici. Změna není plošná, hlavně se bude týkat vybraných odborností, kterých má armáda nedostatek, jako jsou počítačoví experti nebo právníci.

V případě armádní potřeby by mohl letos v říjnu, kdy má vyhláška vejít v platnost, projít zdravotní prohlídkou i člověk až se šesti dioptriemi. "Slibujeme si od toho, že to otevře možnost vstoupit do armády více lidem," řekl náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

Náčelník generálního štábu věří, že to pomůže 15 až 20 procentům uchazečů, kteří dnes u vojenských lékařů narazí. Podle generála budou shovívavější hlavně u specializací, kde armáda lidi marně shání. "Počítačový odborník přece nemusí být v takové kondici jako bojovník," uvedl generál.

Posudkoví lékaři budou mít podle nové vyhlášky, kterou armáda poslala do meziresortního řízení, mnohem volnější ruku a budou vždy přihlížet, do jaké funkce vojáci půjdou. Piloti, výsadkáři nebo potápěči budou muset mít zdraví bezvadné. Avšak například radista bude muset mít sice perfektní sluch, ale bude moci být částečně barvoslepý nebo šilhavý. Řidič obrněných vozů zase bude moci být částečně nahluchlý.

Obecně se vojáky budou nově moci stát i lidé trpící vysokým tlakem nebo alergiemi. Mělo by to napomoci vojenským náborářům splnit objednávku generálního štábu: nabírat každý rok okolo dvou tisíc nováčků. Vedení resortu chce zvýšit počet vojáků ze současných 21 tisíc vojáků na 26 tisíc během pěti let. Z armády každý rok navíc odchází průměrně tisíc vojáků, připomíná list.