Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka o kauze Michalákových: Verdikt je třeba respektovat

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády České republiky
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády České republiky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Norský soud dnes potvrdil dřívejší rozhodnutí obávané sociálky Barnevernet, že Česka Eva Michaláková ztrácí rodičovská práva ke svým dvěma synům. Podle premiéra Bohuslava Sobotky )ČSSD) je třeba verdikt respektovat.

"Vláda vstoupila do řízení, aby deklarovala, jaké okolnosti postupu norských orgánů považuje za nesprávné a v rozporu se společnými závazky obou zemí vyplývajícími z mezinárodního práva," uvedl Sobotka na tiskové konferenci ve Sněmovně.

"Je třeba respektovat jurisdikci Norska a rozhodnutí norských soudů. Manželé mají možnost se odvolat k soudu vyššího stupně," řekl dále Sobotka. České úřady včetně Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí jsou podle něj připraveny Michalákovým nadále poskytovat podporu, kterou od nich mají i jiní lidé v podobné situaci.

Rozhodnutí o ztrátě rodičovských práv Michalákové potvrdil odvolací norský soud. Matce i otci zakázal se s chlapci stýkat. Adopci mladšího hocha ale nepotvrdil a otci rodičovská práva ponechal. Podle právníka Pavla Hasenkopfa podají advokáti Michalákové odvolání.

Témata:  Bohuslav Sobotka Eva Michaláková

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy