Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká televize pod palbou: Lidé se bouří a sepisují petici

Česká televize
Česká televize
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Češi, v čele s hnutím Svoboda a přímá demokracie a Stranou práv občanů, sepisují petici proti České televizi. Požadují, aby "přestala manipulovat veřejným míněním" a zároveň chtějí přímou volbu ředitele ČT.

"My, občané České republiky, žádáme od veřejnoprávní České televize ověřené, komplexní, objektivní a vyvážené informace. Žádáme, aby Česká televize přestala manipulovat veřejným míněním ve prospěch těch, které vedení televize prosazuje, a žádáme, aby televize přestala dehonestovat ty, kteří jsou u manipulátorů v nemilosti," uvádí autoři petice Tomio Okamura, Radim Fiala (oba SPD) a Jan Veleba (SPO).

"Veřejnoprávní Česká televize se zpronevěřila svému poslání přinášet objektivní a pravdivé informace o dění doma i ve světě a stala se politicky angažovanou institucí. Česká televize ignoruje nebo dokonce odsuzuje a dehonestuje názory drtivé většiny českých občanů, například ohledně migrace. Posledních několik let se přitom míra manipulace s informacemi neustále zvyšuje," píší na petičním serveru petice24.cz.

Výběr a zpracování přinášených informací je podle signatářů a autorů petice mnohdy tendenční. "Do diskusí k vybraným tématům jsou, až na naprosté výjimky, zváni pouze hosté s názory, které odpovídají potřebám manipulace. My, občané České republiky a televizní koncesionáři nechceme, aby Česká televize zaujímala jakékoli politické postoje, ale aby pravdivě informovala a nezkreslovala zprávy o světě kolem nás," tvrdí autoři.

Vyzvali proto jak vedení České televize, tak i Parlament a Vládu České republiky, aby situaci, která je údajně za hranou zákona o České televizi, začala řešit. "Je přitom zřejmé, že stávající mechanismy kontroly objektivity a veřejnoprávnosti ČT selhávají. Žádáme proto zástupce občanů v Parlamentu, aby začali zcela vážně diskutovat systémové změny, které by vrátily České televizi důvěru a důstojnost," tvrdí autoři.

Žádají také změnu výběru vedení České televize formou přímé volby ředitele České televize, který by nebyl odpovědný politikům, ale občanům České republiky. Petice, která se dnes objevila na internetu, ale zatím čítá pouze několik desítek podpisů.

Témata:  Česká televize Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) Strana práv občanů

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy