Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ostrá hádka poslanců kvůli národním parkům. Na práci už nezbyl čas

Richard Brabec /ANO/, 15. ministr životního prostředí ČR
Richard Brabec /ANO/, 15. ministr životního prostředí ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Sněmovna dnes měla schválit nová pravidla pro všechny čtyři národní parky v Krkonoších, Českém Švýcarsku, Podyjí a na Šumavě. Kvůli hádkám poslanců na to ale už nezbyl čas.

Novelu zákona o ochraně přírody a krajiny tak budou poslanci schvalovat nejdříve ve středu 13. července.

Hlavní debata se dnes opět vedla o Šumavě. Kritici předlohy tvrdí, že zasáhne tamní obyvatele. "Zákon je napsaný tak, aby ze Šumavy lidé odešli, aby byli donuceni odejít," řekl například Petr Bendl (ODS). Podle Igora Jakubčíka (ČSSD) udělá novela zákona o ochraně přírody z lidí, kteří v národním parku žijí, občany šesté kategorie.

Zastánci předlohy naopak poukazovali na to, že je podle nich kompromisní. "Pro budoucí generace bude zachovalá příroda cennější než cokoli jiného," řekl předseda klubu TOP 09 a Starostů František Laudát. Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek poznamenal, že území, o které se poslanci přou, přešlo na stát v polovině minulého století. "Pokud nenajdeme dohodu na této předloze, nezbude než je vrátit rodině Schwarzenbergů, která na něm šetrně hospodařila 250 let," uvedl.

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa by ale bylo lepší upravit pravidla pro národní parky v samostatných zákonech než v zákonu obecném. "Nemůžeme srovnávat Labské pískovce s Národním parkem Šumava," řekl. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) mluvil v souvislosti s výtkami kritiků o demagogii a o snaze novelu pohřbít.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Národní park Šumava Richard Brabec

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy