Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vodáci pozor, v Česku je 130 nebezpečných jezů

Řeka, ilustrační foto
Řeka, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Více než 130 jezů na českých a moravských řekách představuje smrtelné nebezpečí. A to i při normálním stavu vody. Ročně na řeky vyráží více než šest set tisíc vodáků. V průměru 10 jich přijde o život. Ve většině případů přecení síly, svou roli ale hraje i alkohol.

Nebezpečný je třeba jez Pilař na Lužnici nedaleko Majdalény. Patří k těm nejzákeřnějším. Ne náhodou ho vodáci nazývají jezem smrti.

Voda pod jezem vytváří válec.Tělo na hladinu pustí až po osmi minutách. Mozek bez kyslíku ale vydrží jen zhruba tři minuty. Jez má snad nejhorší statistiku ze všech. Vodáků tu utonulo už víc než třicet.

Pouze zhruba dvacítka jezů v České republice je vybavena různými záchrannými prvky.V případě nehody mohou zachránit lidský život.

Nebezpečný jez je i na Malší v Českých Budějovicích. Svíčky na břehu tu připomínají nedávnou tragédii. Muž tu chtěl zachránit tonoucího. Pod hladinou ale zůstali oba.

Už dvakrát sem správce povodí instaloval záchranné kruhy. Vydržely tu ale jen pár dnů.

Mnohdy vodáci na řekách zbytečně riskují. Podle průzkumu se bez alkoholu neobejde více jak 80 procent vodáků. Ti pak často přeceňují své síly.

Témata:  vodáci řeky

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy