Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeho lituje Babiš? V televizi se o něm debatovalo

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí jde do pořadu Máte slovo
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí jde do pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Debata kolem výběru mýta opět rozvířila spory mezi koaličními stranami. Podle komentátora týdeníku Reflex Bohumila Pečinky je napětí ve vládě veliké, tvrdí také, že šéf hnutí ANO Andrej Babiš lituje volby některých ministrů.

"Za posledních pětadvacet let jsem se ještě nesetkal s takovým rozporem. Tato vláda má mimořádně vhodné ekonomické prostředí, nemá problémy, nemusí škrtat, z vnějšku všechno vypadá idylicky, ale uvnitř panuje obrovské napětí, především mezi ANO na jedné straně a ČSSD a KDU-ČSL na druhé. Nicméně si myslím, že vláda je odsouzena k tomu dovládnout do konce a bude k tomu nejspíš odsouzena i po příštích volbách, jelikož opozice má méně než před třemi lety a není zde žádná jiná protestní síla," řekl v Interview ČT24.

Může ale nevraživost mezi Andrejem Babišem a Milanem Chovancem či mezi hnutím ANO a ČSSD souviste s tím, že nejde o Babišovo ministerstvo? Možná ano, i když šéf hnutí ANO chtěl podle komentátora především ministerstvo zdravotnictví. "Do těch povolebních vyjednávání šel před třemi lety velice nepřipraven a intuitivně si vybíral jednotlivá ministerstva, kam intuitivně dosazoval jednotlivé ministry. Myslím, že některých svých tehdejších rozhodnutí velmi lituje," tvrdí.

Podotkl, že Ťok patří mezi politiky, kterým se říká parašutisté, to jsou ti, kteří byli do politiky shozeni, byli odněkud vytaženi jako králíci z klobouku. "Jeho politická váha je nulová a je pouze na autoritě Andreje Babiše, že ho na ministerstvu drží. Podle mě Babiš dopravu trochu vypustil a nemá kontrolu nad věcmi, které se tam dějí. Odehrává se tam obrovský diletantismus," vysvětlil komentátor.

Ministr dopravy Dan Ťok navrhuje o tři roky prodloužit kontrakt se stávající společností Kapsch, proti jsou ale jak sociální demokraté, tak lidovci. V koalici se proto rozhořel další spor, přičemž dosud pořádně neutichly ani poslední rozepře týkající se reorganizace policie.

Témata:  Andrej Babiš Dan Ťok

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 11:40

Izraelská armáda se dopouští válečných zločinů? Nové nálezy vyvolaly podezření

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy