Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Srdce karlovarského festivalu, hotel Thermal, čeká příští rok rekonstrukce

Filmový festival Karlovy Vary
Filmový festival Karlovy Vary
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Karlovy Vary - Rekonstrukce karlovarského hotelu Thermal, který je srdcem Mezinárodního filmového festivalu, začne příští rok po skončení filmové přehlídky.

První na řadu přijde oprava pláště budovy a rozvodů energií. Celkové odhadované náklady na opravu hotelu bez venkovního bazénu jsou 734 milionů korun, ministr financí Andrej Babiš (ANO) ale věří tomu, že se je podaří ještě výrazně snížit. Řekl to dnes novinářům.

Podle Babiše se do hotelu, který je ve vlastnictví státu, 40 let téměř neinvestovalo. Tomu odpovídá technický stav budovy. "Máme jasný časový plán priorit. Začneme s obálkou hotelu, zateplení a výměna oken, což je investice 90 až 120 milionů, kde jsme požádali o dotaci ministerstvo životního prostředí. Dotace by mohla být až 40 procent. Potom to budou energetické technologie, klimatizace, teplo, výměna médií, což bude asi dalších 120 milionů korun," řekl Babiš.

Omezením je jak festival, který se každý červenec koná v Thermalu, tak i požadavky na dodržení autorských práv manželů Machoninových, kteří hotel projektovali. Veškeré stavební práce tak musí hotel stihnout v mezidobí mezi festivaly.

Dalšími kroky by pak měly být rekonstrukce pokojů. Rekonstrukci hotelu bude částečně financovat stát, který navýší základní jmění hotelu o 300 milionů korun, částečně zdroje hotelu, který si vezme úvěr.

Témata:  Karlovy Vary Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary

Aktuálně se děje

8:42

ANO by v březnu vyhrálo sněmovní volby. Zvýšila se podpora mimoparlamentních stran

Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového volebního modelu agentury Median. Volby by s velkým náskokem vyhrálo opoziční hnutí ANO, které by volilo 32 procent voličů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy