Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Pražském hradě se bojovalo: K výročí narození Karla IV. se konal rytířský turnaj

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Na Pražském hradě dnes bojovali rytíři v rámci Velkých rytířských slavností. Turnaj byl inspirovaný 700. výročím narození Karla IV.

Právě proto byl scénář představení letos postaven na tom, že ho na počest narození syna pořádal Jan Lucemburský.

Vedle tohoto panovníka se na kolbišti utkali také rytíři z Česka, Německa, Francie, Itálie, Španělska a Anglie, bojoval i jejich pěší doprovod. Stovky diváků sledovaly celkem pět disciplín.

Rytíři chytali kroužky na kopí, v jízdě na koni strhávali šátky z lana, přesekávali jablka, překonávali hořící slámu a na závěr se utkali v tradičním souboji se dřevci. Dlouho vše nasvědčovalo tomu, že zvítězí Jan Lucemburský, ale nakonec ho nečekaně porazil český nováček na rytířských turnajích.

Představení nechyběl humor ani aktuální narážky. Jednoho opilého rytíře, který se místo meče pevně držel korbelu, musela zastoupit sličná manželka. Z Anglie zase přijel hrabě z Brexitu. Moderátor si několikrát neodpustil poznámku, že po brexitu musel projít celní a pasovou kontrolou. Překvapením na závěr byla akrobacie na koních.

Témata:  Pražský Hrad Karel IV.

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy