Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Smlouva o mýtném systému s firmou Kapsch je nezákonná, tvrdí Sky Toll

Dan Ťok, ministr dopravy
Dan Ťok, ministr dopravy
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vláda dnes schválila návrh na prodloužení smlouvy na výběr mýta s firmou Kapsch o další tři roky, a to bez výběrového řízení. Slovenský výběrčí mýta, společnost SkyToll, tvrdí, že jde o nelegální rozhodnutí.

Nynější kontrakt s Kapschem vyprší na konci letošního roku a ministerstvo dopravy nestihlo najít pokračovatele provozu v řádném výběrovém řízení. Po prodloužení smlouvy s Kapschem chce během této doby najít nového provozovatele v otevřené soutěži. Do té se budou moci zájemci přihlásit s jakoukoliv technologií, tedy nejen s takzvaným mikrovlnným systémem, který pro výběr Česko využívá nyní.

"SkyToll zaslal už 21. června 2016 ministru dopravy ČR dopis, v němž jej upozornil na to, že JŘBU (jednací řízení bez uveřejnění) je tak, jak je zamýšleno, v rozporu se zákonem. V dopise jsme ministra informovali i o zákonných prostředcích, kterými se naše společnost bude bránit před případným protiprávním jednáním," uvedl mluvčí SkyTollu Anton Bódis. Zda podá návrh na prošetření postupu ministerstva u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), firma dnes neuvedla.

"Vítáme, že vláda odblokovala situaci a nic už tak nebrání dojednání podmínek pro budoucí provozování mýta v Česku. Věříme, že se nevyskytnou další komplikace, které by celý proces zabrzdily a stát bude i v příštích letech vybírat od kamionů miliardy korun," uvedl Karel Feix, generální ředitel firmy Kapsch v ČR.

Komplikace ale očekává ministr dopravy Dan Ťok (za ANO), podle něhož je reálné, že se některý ze zájemců o kontrakt na antimonopolní úřad obrátí.

Témata:  mýtné Dan Ťok

Aktuálně se děje

8:42

ANO by v březnu vyhrálo sněmovní volby. Zvýšila se podpora mimoparlamentních stran

Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového volebního modelu agentury Median. Volby by s velkým náskokem vyhrálo opoziční hnutí ANO, které by volilo 32 procent voličů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy