Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spor Knížáka s Černým je už potřetí u Nejvyššího soudu. Kolik stojí sprostá urážka?

Nejvyšší soud České republiky
Nejvyšší soud České republiky
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Nejvyšší soud (NS) bude už potřetí řešit letitý spor o ochranu osobnosti mezi výtvarníkem Davidem Černým a bývalým ředitelem Národní galerie Milanem Knížákem.

Černý počátkem roku 2011 označil Knížáka v televizním dokumentu Cena Jindřicha Chalupeckého za "nafoukaného kriploidního čuráka". Podle Knížáka ho tím chtěl výtvarník úmyslně znevážit, a zasáhl tak do jeho práva na čest a důstojnost.

V červnu NS obdržel dovolání proti pravomocnému rozsudku z letošního února, podle kterého měl Černý zaplatit Knížákovi 100 tisíc korun za urážku vyřknutou v dokumentu České televize.

NS už v minulosti dvakrát verdikt zrušil, naposledy s vysvětlením, že neobsahuje konkrétní a přezkoumatelná hlediska, která by umožňovala posoudit přiměřenost náhrady nemajetkové újmy v penězích. Nové rozhodnutí NS zatím nepadlo.

Vrchní soud v Praze opakovaně dospěl k závěru, že použité hrubé výrazy zasahují do osobnostních práv natolik, že pouhá omluva není dostačující satisfakcí. V posledním rozsudku odkázal na českou i evropskou judikaturu, podle které nemůže být cílem kritiky zesměšnění, urážka nebo pomluva.

Účastníkem sporu byla původně také Česká televize. Už v minulosti se stejně jako Černý Knížákovi omluvila. Poté už justice řešila pouze nárok na finanční odškodnění ze strany známého českého výtvarníka.

Témata:  Milan Knížák Nejvyšší soud

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy