Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemanovy billboardy: Kdo stojí za kampaní, která baví Česko?

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Českou republiky před několika dny zaplavily billboardy vychvalující prezidenta Miloše Zemana s odkazem na průzkumy o důvěře hlavy státu. Nyní se ukázalo, že za nimi stojí hnutí Starostové a nezávislí, které míří do krajských voleb.

Na silnicích na Benešovsku, na D5, ale i na řadě dalších českých silnic se v posledních dnech objevily billboardy vychvalující prezidenta Miloše Zemana. Nápis „Kdo má větší důvěru než Miloš Zeman?" odkazuje na výsledky průzkumů, v nichž hlava státu suverénně válcuje své politické souputníky a konkurenty. Předmětem mnoha dohadů bylo, kdo za billboardy stojí.

Server EuroZprávy.cz už dříve upozornil, že s billboardy nemá nic společného Hrad. „Kdo si billboardy objednal, to skutečně nevím," přiznal tiskový mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček. Měl ale tip, mohlo by se prý jednat o hnutí Starostové a nezávislí pro blížící se krajské volby. „Podle mého názoru může jít o kampaň hnutí Starostové a nezávislí pro krajské volby. Důvod? V průzkumech veřejného mínění se dlouhodobě na prvních místech umisťují obecní zastupitelstva, což lze při zapojení fantazie volně interpretovat jako "starostové"," uvedl pro EuroZprávy.cz Ovčáček. Jak se nyní ukázalo, jeho domněnka byla správná.

Hnutí Starostové a nezávislí dříve odmítlo na slova hradního mluvčího reagovat. „Oficiální stanovisko hnutí Starostové a nezávislí je, že výroky pana Ovčáčka nebudeme nikterak komentovat," sdělil v odpovědi na e-mailový dotaz serveru EuroZprávy.cz mediální analytik hnutí Jan Němec. Na následný telefonický dotaz týkající se autorství billboardů Němec zopakoval, že celou věc nechce komentovat. „Ať už je to naše nebo není, ať už je to kohokoliv, tak tyhle spekulace nám jenom pomáhají. Takže jsme vlastně panu Ovčáčkovi jen vděční," dodal pro EuroZprávy.cz Němec.

STAN přitom za billboardy skutečně stojí a využije je k propagaci Dany Drábové, která se stane hlavní tváří předvolební kampaně do krajských voleb. Už v úterý začne hnutí přelepovat všechny billboardy fotografií předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dany Drábové a nápisem "Starostům věří 62 % lidí. I já jim věřím!" uvedl server aktualne.cz.

„Důvěra ve starosty nás ovšem jako starostenské hnutí těší, i když víme, že se netýká pouze nás, starostů s velkým S," říká k tomu lídr STAN Petr Gazdík. "Samozřejmě že cílem kampaně bylo upoutat pozornost. Ale zároveň i poděkovat za důvěru, kterou podle průzkumů mají lidé v komunální politiky. Tito lidé, ke kterým se jako letitá místostarostka řadím, mají za sebou zkušenosti, které mohou zúročit i na úrovni kraje," dodala pro server Drábová.

Ta se tento týden se objeví na bilboardech po celé zemi, nikoliv jen ve středních Čechách, kde kandiduje. Zajímavé také je, že Drábová bude v říjnu kandidovat za STAN ve Středočeském kraji na druhém místě. Gazdík ji prý původně přemlouval, aby kandidovala na středočeskou hejtmanku, ta to ale Drábová odmítla, nechce se totiž vzdát práce v úřadu.

Kampaň Čechy pobavila

Řada Čechů ale billboardy vnímá jako pole působnosti pro své umělecké výtvory. Staly se totiž terčem lidové tvořivosti a na některých z nich se na otázku „Kdo má větší důvěru než Miloš Zeman?" objevily odpovědi jako "Brouk Pytlík" nebo Glum. Kampaní se také hojně baví lidé na sociálních sítích.

Billboardová kampaň na první pohled evokuje předvolební spoty. Do prezidentských voleb je ale stále daleko a Zemanova účast v nich zatím stále není jistá. Sám prezident už dříve delegoval, že své rozhodnutí veřejnosti sdělí až začátkem příštího roku, což potvrzuje i mluvčí Jiří Ovčáček, který v květnu etošního roku na sociální síti uvedl: „Rozhodnutí, zda bude znovu kandidovat, oznámí pan prezident v březnu 2017 na tiskové konferenci. "Nemohu vyloučit ani jednu variantu," řekl."

Pokud by se ale prezident rozhodl do voleb vstoupit, soudě dle aktuálních průzkumů by měl velké šance na vítězství. V červnu 2016 prezidentovi republiky důvěru vyjadřovalo 58 % občanů, přičemž 18 % prezidentovi důvěřovalo „rozhodně" a 40 % „spíše". Naopak vládě v porovnání s prezidentem republiky důvěřuje pouze menšina veřejnosti ve výši dvou pětin, vyplývá z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Témata:  Miloš Zeman Starostové a nezávislí billboardy

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie.

Vykolejené vozy chce ČD odklidit ve čtvrtek. Vlaky u Klínce nepojedou

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava.