Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nálezce, který našel u Humpolce vzícné mince, dostane odměnu téměř půl milionu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Humpolec - Nálezce, který loni poblíž Horních Rápotic u Humpolce na Pelhřimovsku objevil vzácné mince z doby třicetileté války, se může těšit na půlmilionovou odměnu.

Mince uložené v keramické nádobě našel nálezce v lese na okraji pole u Horních Rápotic. Nalezený poklad obsahoval 341 mincí, z toho 55 zlatých. Mince pocházejí z období třicetileté války. Nejstarší jsou z druhé poloviny 16. století, většina jich byla ražena v první polovině 17. století. V pokladu jsou zastoupeny mince holandské, španělské, rakouské a polské, jsou mezi nimi také mince ze Sedmihradska a z Osmanské říše z území Egypta.

Kromě částky, která vyplývá ze zákona, dnes krajští radní na Vysočině rozhodli zvýšit odměnu o podíl z kulturně historické ceny nálezu. O celkové odměně rozhodnou definitivně krajští zastupitelé 13. září.

S odvoláním na odborný posudek Puncovního úřadu náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD) uvedl, že hodnota pokladu je 291.669 korun. Dále se podle něj hodnotí i cena na sběratelském trhu, která přesahuje tři miliony korun a pak také kulturně historická cena, která se v současnosti vzhledem ke struktuře nalezených mincí pohybuje kolem 9,5 milionu korun.

"Máme zájem na tom, aby nálezci podobných pokladů byli náležitě oceněni nad rámec zákonných nároků, aby hodnotné nálezy nekončily například na černém trhu," řekl Novotný. "Předpokládáme, že 90 procent podobných nálezů lidé neodevzdají," uvedl už dříve ředitel havlíčkobrodského Muzea Vysočiny Jiří Jedlička.

Témata:  poklady mince

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy