reklama

Expert ODS na školství Václav Klaus mladší novinářům řekl, že současný systém, kdy dostávají školy od státu peníze podle počtu žáků, považuje za logický a spravedlivý.

„Po rozvratu normální výuky inkluzí přistupuje ministryně Valachová k rozvratu financování škol. Jedná se o ‚finanční inkluzi'. Tedy postavení na hlavu základních a logických pilířů systému. Dosavadní platba ‚na žáka', která byla ve všech ohledech logická a spravedlivá, se změní zejména na dotace na učitele a hodiny. Jedná se v jádru o stejný systém jako za komunismu, ale teď není tak silná centrální autorita. To znamená, že se systém rozpadne a budeme svědky podobných krizových scén jako ve zdravotnictví. Systém bude výhodný pro ty, kteří rádi upravují tabulky a výkazy k obrazu svému bez ohledu na realitu," vysvětluje expert ODS pro oblast školství Václav Klaus ml.

„Ministryně Valachová pokračuje v rozvracení českého školství. Financování škol je potřeba změnit, ale ne takto. Místo jednoduchého a spravedlivého příspěvku na žáka Valachová zavádí komplikovaný systém s koeficienty a parametry, který bude nepřehledný a neefektivní. Bude znamenat další administrativní zátěž. Potřebujeme jít úplně jinou cestou, toto je krok zpátky," řekl předseda ODS Petr Fiala.

Novelu školského zákona se změnou financování regionálního školství dnes poslanci projednávali v prvním čtení. Reforma se bude týkat mateřských, základních, středních a vyšších odborných škol, konzervatoří a školních družin, které zřizují kraje nebo obce. Financování soukromých a církevních škol má zůstat stejné.

Od školního roku 2018/2019 by školy podle návrhu neměly být financovány pouze podle počtu žáků, ale na základě počtu odučených hodin, který vyžaduje daný vzdělávací program. Maximální rozsah určí ministerstvo školství.