Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úřady nemajetkovou újmu při přestupcích řešit nebudou

Poslanecká sněmovna
Poslanecká sněmovna
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Správní úřady nebudou muset řešit nemajetkovou újmu, kterou lidé utrpěli jako oběti pachatelů přestupků.

 Rozhodla o tom dnes Sněmovna, když na žádost horní komory vypustila příslušnou pasáž z návrhu nového zákona o odpovědnosti za přestupky. Předloha míří k podpisu prezidentu Miloši Zemanovi.

Zrušení povinnosti úřadů řešit nemajetkovou újmu způsobenou přestupky prosadil v Senátu Radko Martínek (ČSSD). Podle něj je stanovování této újmy poměrně obtížné i pro soudy.

Senátor Martin Tesařík (ČSSD) upozornil před poslanci na administrativní i finanční náročnost posuzování nemajetkové újmy pro kraje a obce i na to, že úředníci nemají s jejím určováním žádné zkušenosti. Sněmovní znění naopak hájil poslanec KSČM Zdeněk Ondráček. "Poškozený je ten, komu vznikla újma, a je lhostejné, zda je materiální nebo nemateriální," řekl.

Senátní variantu normy podpořila dolní komora až ve druhém hlasování. První, v němž byla o dva hlasy zamítnuta, zpochybnil předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák. Ve finále pro ni hlasovalo 89 ze 166 přítomných poslanců, proti jich bylo 20.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky úřady

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy