Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hygiena zkontrolovala tábor ve Varvažově. Výsledky jsou překvapením

Děti
Děti
Foto: Pixabay

České Budějovice - Vlna kritiky se ve středu snesla na adresu letního tábora pro děti ve Varvažově. Podle svědectví rodičů tráví děti svůj volný čas ve strašných podmínkách. Podle vyjádření Krajské hygienické stanice je ale vše v nejlepším pořádku.

Psí lejno na podlaze, nepovlečené postele a špatný stav toalet a umýváren - tak podle fotografií, které se ve středu objevily na sociálních sítích, vypadá zázemí tábora ve Varvažově. Někteří z rozčilených rodičů už si své děti odvezli, hygiena tady ale žádný závažnější problém nenašla.

"Shodou okolností tam včera (ve středu) naše pracovnice provedly kontrolu a neshledaly žádné závažné nedostatky," řekla Marie Nosková z jihočeské Krajské hygienické stanice. Hygienické zařízení prý bylo funkční, pro letošní sezónu bylo všechno vybíleno, byly pořízeny nové palandy a matrace.

"V pokoji v babycampu nebyl v době kontroly vysátý koberec, ale bylo to dáno tím, že venku pršelo a děti dovnitř chodily v botách. Závada byla odstraněna hned při kontrole," popsala Nosková jeden z drobnějších problémů, které inspektory při kontrole objevily.

Žádné závady nenašly ani ve stravovacím provozu. "Co se týče nepovlečených postelí, jednalo se o pokoj, který není využívaný," pokračuje Nosková ve výčtu věcí, na které si rodiče stěžovali. Zázemí vedoucích, kde se podle fotek měly povalovat lahve od alkoholu a psí lejno, bylo v době kontroly zcela uklizené. Podle hygieničky se navíc jedná o prostory, které nejsou dětem přístupné a jsou uzamčeny. "Pes v době kontroly na táboře nebyl," dodala.

Všechny drobné závady, které kontrolorky zjistily, byly na místě odstraněny. "Na rozdíl od loňského roku je všechno vybíleno a funkční," pochválila Nosková. Dodala ale také, že hygienické předpisy pro letní tábory jsou hodně mírné - stejné platí pro tábory v lese i v budově. Když potom porovnáte místo, kam není zavedena teplá voda, elektřina a děti chodí na suchý záchod, není divu, že ve Varvažově je to proti tomu "luxusní".

"Může potom vyvolat chaos, že někde není vytřeno nebo uklizeno, ale ve stanu by také nebylo vytřeno," porovnává hygienička. Z hlediska hygieny je důležité, jestli jsou vytvořeny podmínky pro osobní hygienu, jestli je všechno funkční, není tam plíseň a jestli jsou v pořádku stravovací prostory. "Tady nikde závady shledány nebyly," řekla Nosková.

Televizi Nova se ozvala maminka, jejíž dcera byla ve Varvažově na francouzském táboře. Podle fotek, které nám poslala, byly v učebnách plesnivějící stropy, plíseň byla také ve sprchách a ucpané nefunkční záchody. "Pracovnice hygieny provedly kontrolu v celém areálu, ale plíseň podle nich nikde nebyla," uvedla Nosková s tím, že závady takového rozsahu, jako byly na fotografiích, kontrolorky nezjistily. "Až tam pojedeme příště, budeme si muset pořídit fotodokumentaci," dodala. Podle ní teď budou tábor navštěvovat každý týden.

Největším problémem tábora podle Noskové je, že se tam rekreuje hodně dětí najednou a zařízení je hodně zastaralé. "Na tábor ve Varvažově si každou chvíli někdo stěžuje. Rodiče si nezjistí úroveň tábora, očekávají penzion nebo hotel a pak jsou zklamaní z toho, co tam viděli ve skutečnosti," zakončila hygienička.

Témata:  tábory hygienici děti

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy