Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Praha jde tvrdě proti vozítkům segway. Zákaz se má rozšířit

Segway, ilustrační foto
Segway, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Pražští radní na svém úterním jednání projednají zákaz vozítek segway. Zákaz jejich vjezdu do pražské památkové rezervace se má rozšířit i mimo rezervaci, stojí v návrhu.

Zákaz bude platit v Praze 1, na části Vinohrad, Žižkova, Prahy 4 a Smíchova, v Libni a celých Holešovicích a Letné. Do těchto míst vozítka nebudou moci prakticky vůbec. Kromě zákazu vjezdu na chodníky, do pěších zón a na stezky pro cyklisty a chodce bude totiž zákaz platit i pro silnice.

Zákaz Praze umožnila změna zákona o silniční dopravě, která definovala, co to je segway. Do té doby zákon na dvoukolová elektrická vozítka pohlížel jako na chodce.

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) ČTK řekla, že zákaz bude platit od první poloviny srpna. Proti omezení se postavila Asociace segway ČR, která sdružuje 25 firem. O zaměstnání prý přijde asi 300 lidí. Asociace hrozí městu žalobami.

"Vyšli jsme vstříc připomínkám jednotlivých městských částí a ten původní návrh ještě rozšířili. Myslím, že vozítka segway do centra města nepatří. Každý kdo se sem tam centrem města projde, musí vidět, že občas jde o zdraví," uvedla primátorka.

Pražská památková rezervace pokrývá celou Prahu 1 a část Prahy 2. Do památkové rezervace patří okrajově i části Prahy 4, Prahy 5, Prahy 6, Prahy 7 a Prahy 8. V Praze 6 ale na žádost radnice zákaz platit nebude.

Témata:  Praha segway Adriana Krnáčová

Aktuálně se děje

20. května 2024 20:47

Ukrajinská armáda zadržuje útok ruských sil poblíž obce Bilohorivka

Ukrajina v pondělí oznámila, že její vojáci zadržují útok ruských sil poblíž obce Bilohorivka v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny. Rusko přitom tvrdí, že má obec pod kontrolou, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy