reklama

Lžičař se s textem a argumentací obžaloby zatím neměl možnost seznámit. Olomoučtí žalobci ji poslali k soudu, který ji po předběžném projednání může buď vrátit, anebo přijmout. Až tehdy se dostane k advokátům obžalovaného Nečase, jeho manželky Jany a někdejšího Fuksova náměstka na ministerstvu zemědělství Romana Bočka.

"Nyní si k tomu netroufnu nic říci. Až u soudu se ukáže, jestli státní zástupce unese důkazní břemeno a zda lze skutky podřadit pod poskytnutí úplatku," uvedl Lžičař.

"Nejdřív celou věc rozsekali a teď ji spojují," poznamenal k tomu, že obžaloba se týká nejen tzv. trafik, ale i údajného krácení darovací daně Janou Nečasovou. "Z hlediska hospodárnosti řízení je to jejich právo, ale možná je to hra. Chtějí to spojit, aby se veřejnosti servírovalo, jak jsou úspěšní. Zatím moc úspěšní nebyli," řekl advokát.

Kauza se týká údajného podplacení tří poslanců ODS funkcemi výměnou za to, že v roce 2012 umožnili složením poslaneckého mandátu schválení vládního daňového balíčku. Podle státních zástupců navedla tehdejšího premiéra ke slíbení tzv. trafik jeho tehdejší partnerka a současná manželka Jana Nečasová společně s Bočkem.