Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec kamionů v Praze: Město je chce zakázat

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Praha uvažuje o zákazu vjezdu kamionů delších než 12 metrů do vybraných ulic metropole, nařízení by mohl platit od začátku roku 2017.

Hlavní město chce záměr konzultovat s ministerstvem dopravy a Středočeským krajem, řekl dnes po schválení městskou radou sdělil primátorčin náměstek pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD). Návrh omezení pro kamiony bude podle něj vypracován v srpnu ve spolupráci s Technickou správou komunikací a dalšími odborníky. V září se k němu budou vyjadřovat městské části. Vyhlášku pak Praha pošle Středočeskému kraji, který by měl stanovit trasy pro kamiony na svém území.

Vjezd kamionům delším 12 metrů chce pražský magistrát zakázat kvůli vyřazení dostavby Pražského okruhu mezi dálnicí D1 a Běchovicemi ze seznamu projektů, které mají získat ve zrychleném řízení stanovisko EIA, tedy posouzení vlivu staveb na životní prostředí.

"Omezení tranzitu pro vybraná nákladní vozidla je v kompetenci hlavního města a my v tomto případě snaze vedení Prahy rozumíme a souhlasíme, že kamiony do metropole nepatří," uvedl ministr dopravy Dan Ťok. Úřad podle něj bude během dalších jednání s magistrátem prosazovat, aby zákaz neplatil například na části městského okruhu mezi Spořilovem a Běchovicemi.

Ostřeji se k návrhu vyjádřilo sdružení autodopravců Česmad Bohemia. Podle sdružení si Praha bere za rukojmí dopravce i podniky, které mají na území města sklady a další provozy, které potřebují zásobování.

Město bude posuzovat auta podle délky proto, že například při výstavbě domů firmy používají mixy s betonem, které jsou sice kratší než 12 metrů, ale těžší než 12 tun, což je obvyklejší způsob regulace.

Pražský okruh má mít po dokončení délku 83 kilometrů. V současné době je hotovo 41,3 kilometru. Úsek 511 měří 12,5 kilometru.

Témata:  Praha nákladní doprava

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy