Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na táboře u Jihlavy se děti nakazily salmonelou

Děti
Děti
Foto: Pixabay

Jihlava - Nejméně jedno z 28 dětí z tábora u Jihlavy, které skončily v nemocnicích, se nakazilo bakterií salmonelou. Ukazují to dnešní výsledky hygieniků. Bakterie pochází nejspíš z infikované vody v táborové studni.

Zdravotní stav hospitalizovaných dětí se lepší, některé už lékaři dokonce propustili do domácího léčení. Přesto například v jihlavské nemocnici stále zůstává deset malých táborníků.

Za rozsáhlou nákazu v dětském táboře Kratizna u Třeště může nejspíš bakterie salmonely. Ukazují to první výsledky rozborů. Oznámila to krajská epidemioložka Alena Dvořáková s tím, že rozbor vzorků stále pokračuje.

Nákaza pravděpodobně pochází z vody. Tomu by odpovídalo i to, že hygienici i dnes na místě znovu odebírali vzorky z místní studny. Vodu z ní v táboře používali jako pitnou. Je možné, že se ale po vydatných deštích do ní dostala kontaminovaná splašková voda.

Tábor Kratizna je stále zavřený. Jeho provoz hygienici znovu povolí, až zdroj nákazy zcela odstraní.

Témata:  tábory salmonelóza děti

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 14:41

Ruský obr Gazprom zažaloval ČEZ a další evropské společnosti

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy