Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Střelba dlužníka v Ostravě: Stav exekutora a úřednice je stabilizovaný

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Ostrava - Zdravotní stav exekutora a úřednice, které ve středu v Ostravě-Hrušově nelegálně drženou útočnou puškou postřelil šedesátiletý dlužník, je stabilizovaný.

Oba pacienti jsou v traumatologickém centru Fakultní nemocnice Ostrava, řekl dnes náměstek pro léčebnou péči Josef Srovnal.

Úřednice (37), která exekutora doprovázela jako nezúčastněná osoba a utrpěla méně závažná poranění, leží na standardním oddělení. Lékaři zatím neočekávají, že by ji propustili do domácího léčení. Muž (51), který byl po střelbě zraněn vážněji, nadále zůstává na jednotce intenzivní péče.

Policisty na místo přivolal exekutor, který si nebyl jistý svou bezpečností. Když na místo dorazili, chtěl zahájit exekuci. Policisté šli k domu první, civilisté za nimi. K domu už ale nedošli, muž (60) vyšel ze dveří a začal střílet. Policisté palbu opětovali a muže zastřelili. Kromě exekutora a úřednice dlužník lehce zranil také zasahujícího policistu.

Podle kriminalistů mohl být útok předem připravený a promyšlený. Střelec měl v dosahu další tři zásobníky s 90 náboji. Podle exekutorské komory byl dlužník o postupu informován a několik týdnů měl možnost se z bytu vystěhovat, což neučinil. Případ kriminalisté kvalifikovali jako pokus o vraždu.

"Profese soudního exekutora je odbornou právní profesí a vykonavatel exekuce je úřední osobou. V demokratické zemi je přece nepřípustné, aby docházelo k osobnímu napadání na kohokoli, o to víc, když se jedná o vykonavatele veřejné služby. V poslední době navíc sledujeme eskalaci protiexekutorských nálad. Naši zaměstnanci jsou v panice. Nejenom z nejistoty o budoucnost, ale dnes se bojí i o svoji bezpečnost. Potřebujeme od exekutivy i poslanců slyšet, že naši profesi berou vážně a jde jim o stabilitu a její rozvoj. Všichni se přece shodneme na tom, že dluhy se mají platit," komentovala včera incident Pavla Fučíková, prezidentka Exekutorské komory ČR..

Témata:  exekuce střelba v ČR

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 15:21

Maďarsko představilo své priority pro předsednictví v Radě EU

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy