Jídlo a energie jsou podle průzkumu dvě oblasti, kde Češi šetří nejvíce. Přes polovinu Čechů omezilo v souvislosti s ekonomickou krizí návštěvy restaurací a téměř stejný počet jich přiznal, že šetří na nákupech a kupuje levnější potraviny.

"Tento trend může být v delším časovém horizontu poměrně nebezpečný. Podle nezávislých studií méně kvalitní stravování zhoršuje zdravotní stav lidí, kvalitu života a má vliv na pohodu v práci i pracovní výkon,“ komentovala výsledky průzkumu ředitelka firemních vztahů Edenredu Aneta Martišková.

Čtyři z deseti lidí chodí méně na kulturní a společenské akce, stejný počet omezuje nákupy oblečení. Třetina lidí odkládá nákupy zboží dlouhodobé spotřeby, tedy například spotřební elektroniky, 28 procent lidí šetří na volnočasových aktivitách. Zajímavostí pak je, že mnohem méně lidí omezuje spotřebu alkoholu, která je dlouhodobě v zemi v mezinárodním srovnání na velmi vysoké úrovni.

Významná číst lidí už také aktivně reagovala, aby zlepšila svou ekonomickou situaci. Téměř 13 procent lidí si našlo brigádu a každý desátý si pak zajistil druhý, vedlejší úvazek. Více než pět procent lidí si úspěšně řeklo o přidání, téměř stejně velký počet si pak zvýšil pracovní úvazek u současného zaměstnavatele.

Že se jim za poslední rok zhoršila životní úroveň, uvedlo v průzkumu 43 procent Čechů. Skutečně výrazné zhoršení situace, o více než čtvrtinu, hlásilo sedm procent respondentů. Další pětina si pak pohoršila o více než desetinu. Největší skupina lidí, 36 procent, hodnotí svoji životní úroveň jako setrvalou, více než pětina naopak hlásí její zvýšení.