reklama

Rukopisy z pozůstalosti Kafkova přítele a vydavatele jeho děl Maxe Broda si nárokovali jeho dědici. Jejich odvolání proti dřívějším verdiktům ve prospěch knihovny ale nejvyšší soud v neděli zamítl.

Dokumenty si nárokovaly dcery Brodovy sekretářky Esther Hoffeové, spor se táhl už od roku 2009. V roce 2012 však soud rozhodl, že sbírku Kafkových rukopisů musí rodina vydat knihovně.

Rukopisy jsou právoplatným dědictvím po matce, která dělala Brodovi v Palestině sekretářku poté, co v roce 1939 uprchl z Prahy před nacisty,tvrdily dcery Esther Hoffeové tvrdily.

Národní knihovna však v procesu argumentovala po celou dobu tím, že Kafkův přítel Brod, který zemřel v roce 1968, odkázal ve své závěti prostřednictvím Hoffeové rukopisy právě jí.

Rukopis románu Proces prodala Hoffeová za dva miliony dolarů, v aukcích skončily i jiné dokumenty. Nejvyšší soud však teď uvedl, že Max Brod by si nepřál, aby byl jeho majetek prodán za nejvyšší cenu, ale aby zaujal patřičné místo v literárním a kulturním svatostánku.