Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čok v písni varoval před migranty. A teď dodává...

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Praha – Už v pondělí jsme vás informovali o písni zpěváka Viléma Čoka. Song s nacionalistickým podtextem vyvolal rozruch – stejně jako písně na podobné téma, které se v poslední době objevily. Zpěvákovi se však nelíbí, že jsou slova jeho skladby vytrhávány z kontextu a tak ke klipu zveřejnil i kompletní text.

„Jelikož jsem klipem Zástupy zástupů rozvířil velkou polemiku (a byl to můj záměr) zde dávám na posouzení i text písně. A to především z toho důvodu, že jsou z ní vytrhávány fráze a slova bez kontextu, kdy je s ní manipulováno tak, jak je ostatně manipulováno s většinou českých médií," zlobí se Čok.

Jeho protiuprchlická píseň zaujala nejen média, ale i celou řadu posluchačů. Na Facebooku vidělo klip za tři dny více než 72 tisíc lidí, další tisícovky ho viděly na YouTube.

„Nebojím se, protože vlastenci jsou většinou tohoto národa. Jsem Čech a budu jím až do konce. Každý ať je svůj pro svoji zem. Řekl kdy nějaký politik, že se spletl? Posypal si nějaký politik hlavu popelem? Tento text je prevence před celkovým světovým úpadkem. Děkuji za podporu a děkuji za bolest," vzkázal svým fanouškům.

Čok není jediný, kdo se hudební tvorbě na toto téma věnuje. Nedávno zveřejnila video také do té doby téměř neznámá zpěvačka Olivie Žižková. Poprask vyvolal Jarek Nohavica, který na svém koncertě zazpíval píseň o tom, jak mu Arab „šahá na bábu". Doteď se vedou debaty o tom, zda je song myšlen vážně, nebo zda jde pouze o recesi a parodii na současné dění.

Text písně Zástupy zástupů: 

Koukám se na náš svět,jak blbne čím dál víc.Peníze vládnou všema lhaní bez hranic.Svírá nás ekumenická mříž,tím spíš buďme k sobě blíž.

Městem i pralesem,jsme stále více mdlí.Dobro dál nenesema to je na tom zlý.Podstatou jsme zemi na obtíž,tím spíš buďme k sobě blíž.

Rf:Jeden,dva,tři,čtyři,pětJeden,dva,tři,čtyři,stoJeden,dva,tři,čtyři,miliónJeden,dva,tři,čtyři miliónyZástupy zákonůZástupy omylůZástupy potomkůZástupy běženců

Držme identitu vlastního národa.Nový patrioty nám každý jaro dá.Důkazem je stát a ty to víš,tím spíš buďme k sobě, tím spíš buďme k sobě,s KŘÍŽEM buďme k sobě blíž.

 

Témata:  Vilém Čok uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy