Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pilarová, Csáková nebo Chodúr: Divadlo ABC rozezní písně zlatých šedesátých let

Eva Pilarová
Eva Pilarová
Foto: Korzo

Praha – Hudebním představením Zlatá léta šedesátá v Divadle ABC oslaví nejmladší zpívající bigbandový kapelník Petr Sovič pět let existence svého orchestru Golden Big Band Prague. České a slovenské písně šedesátých let zazní v podání Evy Pilarové, Ilony Csákové nebo Martina Chodúra.

Slavné hity Tak abyste to věděla, Je nebezpečné dotýkat se hvězd, Tam za vodou v rákosí nebo Lady Karneval zazní v Divadle ABC pod taktovkou nejmladšího zpívajícího bigbandového kapelníka Petra Soviče a jeho Golden Big Bandu Prague. Hudební večer bude zároveň vzpomínkou na slavné české textaře, jako jsou Zdeněk Borovec, Jiří Štaidl nebo Jiří Suchý.

Součástí koncertu bude i křest prvního singlu Petra Soviče s názvem Gramofon, který pokřtí Eva Pilarová. Část výtěžku ze vstupného půjde na konto Nadačního fondu pro předčasně narozené děti a jejich rodiny. Na koncertě vystoupí i další sólisté, kteří s Golden Big Bandem pravidelně vystupují. Jsou to například Jan Smigmator, Pavlína Filipovská, Patricie či Prime Time Voice.

„Písničky z šedesátých let jsou nádherné skladby, ve kterých kromě nápaditých melodií zní hlavně české texty. Právě na ně klademe velký důraz, protože čeština ve spojení se swingovou muzikou je jedinečná a nenahraditelná kombinace," říká k vybranému repertoáru kapelník Sovič.

Velký orchestr Golden Big Band Prague byl založen v roce 2011 a od té doby se stal vyhledávaným hudebním tělesem. Pravidelně účinkuje na jazzových festivalech doma i v zahraničí a doprovází české i zahraniční interprety. Trumpetista, zpěvák a zakladatel orchestru Petr Sovič je ovlivněn interprety jako Frank Sinatra, Tony Bennett nebo Ray Charles. Z českých zpěváků považuje za vzory Karla Hálu, Waldemara Matušku nebo Karla Gotta.

Orchestr pravidelně vystupuje na Slovensku a v Polsku. Z posledních důležitých koncertů lze jmenovat spolupráci s americkým černošským zpěvákem Chuckem Wansleyim. Členy Golden Big Bandu Prague jsou vyhledávaní čeští jazzoví instrumentalisté. Jsou to například saxofonisté Bharata Rajnošek a Ondřej Klímek, trombonisté Jiří Odcházel, Miroslav Kopta a Josef Pospíšil, trumpetisté Richard Hora či Martin Jůzl a také kytarista Kryštof Tomeček či bubeník Jan Linhart.

Koncert Zlatá léta šedesátá se odehraje ve čtvrtek 6. listopadu v 19 hodin. Večerem bude provázet moderátor Martin Hrdinka.

Témata:  Divadlo ABC Eva Pilarová Martin Chodúr

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy