Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Švandovo divadlo představí legendárního Krysař ve zcela novém kabátě

Švandovo divadlo na Smíchově
Švandovo divadlo na Smíchově
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Známou klasiku v novém přepisu a osobitém zpracování představí ve Švandově divadle připravovaná inscenace Krysař podle starodávné saské legendy. Scénář podle předlohy Viktora Dyka napsala Martina Kinská, v titulní roli Krysaře se představí nejobsazovanější herečka Švandova divadla Klára Cibulková.

Jedno z vrcholných děl české prózy 20. století, Krysař Viktora Dyka, dodnes vybízí umělce k různým pojetím i výkladům. Ve Švandově divadle se představí jako „hra na motivy příliš živé legendy": se strhujícím příběhem, magickou atmosférou a překvapivým hereckým obsazením.

Roli Krysař ztvární žena, herečka Klára Cibulková. „Bytost, ani žena ani muž. Krysař je bytost, která znepokojuje, má pro okolí zvláštní přitažlivost," říká režisér Dodo Gombár. „Je to někdo, kdo mnohem víc než jen „vyhání krysy", obnažuje podstatu těch, které potkává. Zároveň nás k přemýšlení o obsazení Kláry Cibulkové vedl už Viktor Dyk, který píše o tom, že Krysař má mimořádně jemné až ženské ruce, téměř ženské pohyby. Tím své okolí irituje, nutí k podivné ostražitosti, ale i otevřenosti. Chtěl jsem tímto rozhodnutím vnést do inscenace paradox a přirozené, nedivadelní, napětí," dodává režisér.

V dalších rolích se představí Réka Derzsi, Jacob Erftemeijer, Marek Pospíchal, Alena Štréblová, Luboš Veselý, Miroslav Hruška, Bohdana Pavlíková, Martina Krátká, Eva Josefíková, David Punčochář, Petra Buchta ad.  Dramaturgyní a autorkou divadelního přepisu je Martina Kinská, jejíž autorská hra Pankrác ´45 patří ve Švandově divadle k nejúspěšnějším titulům této i minulé sezóny.

Je krysařovo zvláštní nadání a jeho skrytá síla druhem vyvolenosti, nebo jde spíš o prokletí? Proč ho znepokojují lidé, které by dříve minul bez povšimnutí? A co když byly krysy jen okaté alibi pro to, co se v lidech rodilo dávno předtím? I tyhle otázky položí Krysař ve Velkém sále Švandova divadla 5. listopadu 2016.

Témata:  Švandovo divadlo na Smíchově divadla Klára Cibulková

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy