reklama

Švandovo divadlo na Smíchově odtajnilo dramaturgický plán na sezónu 2017/2018. Součástí bude pět premiér, v nichž najdeme světovou klasiku nahlédnutou z jiné perspektivy, původní autorské inscenace i malé české příběhy rozehrané na pozadí velkých diktatur. Představí se proslulí autoři jako Oscar Wilde nebo Friedrich Schiller, ale také generace Husákových dětí. Tvůrci si posvítí na sporné okamžiky našich dějin nebo na teroristy, jak je už v sedmdesátých letech minulého století popsal Heinrich Böll.

Motto nadcházející sezóny zní „uvidět jinak“. „Nadále budeme bourat stereotypy. I na známé dílo či všudypřítomný fenomén chceme nahlédnout jinak, než je obvyklé,“ vysvětluje kmenová dramaturgyně souboru Martina Kinská.

„Pokusíme se o výraznou interpretaci klasických děl a nabourání jejich interpretačních stereotypů, které mnohdy dané dílo umrtvují a dnešnímu divákovi oddalují. Sázíme na silné příběhy, které rezonují s námi i v nás. Usilujeme o osobní i osobitý pohled“, doplňuje režisér a umělecký šéf Švandova divadla Dodo Gombár.

První premiérou sezóny bude konfrontační drama Lámání chleba, které diváky proveden domácími událostmi od poválečné doby až po Sametovou revoluci. Původní divadelní hra spisovatele Josefa Holcmana vychází ze skutečných událostí na jižní Moravě a z její sebereflexe po roce 1989. Příběh přátelství, které se ocitalo v soukolí velkých dějin, divadlo uvede v režii Doda Gombára.

Další premiérou bude klasika Oscara Wildea o kráse a jejím stárnoucím odlesku Obraz Doriana Graye v režii Martiny Kinské, kterou na předloze láká téma touhy po věčném mládí a nekonečně trvajících požitcích. Kinská plánuje inscenací překročit rámec tradiční činohry, proto ke spolupráci přizvala známou tanečnici a performerku Miřenku Čechovou.

V komorním Studiu Švandova divadla bude uvedena dramatizace světoznámé novely Ztracená čest Kateřiny Blumové německého spisovatele Heinricha Bölla. Příběh titulní hrdiny popisuje krutý mediální lynč, který jí přičítá všechno možné, včetně napojení na teroristickou organizaci. „V situaci, kdy vicepremiér vlády fakticky vlastní mediální dům, kdy je členem senátu člověk zapojený do nejasného vlastnictví významného dezinformačního webu, kdy se vznik úřadu, který má bojovat s těmito dezinformacemi, jeví už jako holá nutnost, může příběh Kateřiny Blumové sloužit jako odrazový můstek k úvaze, co jsou informace a jakým způsobem nás ovlivňují," komentuje režisér David Šiktanc.

Klasiku v repertoáru zastoupí vrcholní dílo německé dramatiky, Úklady a lásky Friedricha Schillera v režii Martina Františáka. Sezónu pak zakončí autorská inscenace Daniela Hrbka a Pavla Holého nazvaná Husákovy děti, která reflektuje osmdesátá léta minulého století.