reklama

"Obávali jsme se toho, co film Volyň může vyvolat v ulicích, že mohou být protesty," vysvětlil v rozhlase ukrajinský velvyslanec ve Varšavě Andrij Deščycja.

Projekci s účastí režiséra chtěl uspořádat Polský institut v jednom z kin v ukrajinské metropoli. Vedení této kulturní instituce se nakonec rozhodlo vyhovět "naléhavému doporučení" ukrajinské diplomacie, podle které je nejprve třeba veřejnost na snímek Wojciecha Smarzowského připravit. Podle polského ministerstva zahraničí, pod které institut spadá, bylo promítání zrušeno "z technických důvodů".

Letos v červenci Sejm, dolní komora polského parlamentu, označil vyvraždění zhruba 100.0000 Poláků za genocidu spáchanou ukrajinskými nacionalisty. Poláci v odvetě tehdy podle odhadů zabili na Volyni a Haliči od několika tisíc až po 20.000 ukrajinských obětí.

Velvyslanec Deščycja film již viděl a považuje jej za "velice emocionální", "antinacionalistický, ale ne úplně protiukrajinský". Postrádá však ve snímku postavu normálního Ukrajince, "jakých bylo 90 procent".