Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Eurovize 2017 se zúčastní rekordní počet zemí včetně České republiky

Ukrajinka Jamala zvítězila v 61. ročníku soutěže Eurovision Song Contest 2016 (foto: Anna Velikova)
Ukrajinka Jamala zvítězila v 61. ročníku soutěže Eurovision Song Contest 2016 (foto: Anna Velikova)
Foto: eurovision.tv

Kyjev - V roce 2017 se populární pěvecké soutěže Eurovision Song Contest, zúčastní rekordních 43 zemí. Tento seznam zahrnuje také Rumunsko a Portugalsko, kteří se vracejí do soutěže po roční přestávce. Mezi účastníky nechybí samozřejmě ani Česká republika. 62. ročník soutěž se po vítězství ukrajinské zástupkyně Jamaly uskuteční v Kyjevě.

Eurovize 2017 se bude konat v ukrajinském hlavním městě Kyjevě, který hostil soutěž v roce 2005, stejně jako Junior Eurovision Song Contest v roce 2009 a 2013. Kapacita haly, ve které se bude soutěž konat má až 11.000 diváků. 

Jon Ola Sand, výkonný vedoucí Eurovision Song Contest, říká: "Jsme potěšeni, že se do Eurovision Song Contest 2017 přihlásilo 43 zemí. Jedná se tak o naší nejvyšší účast Neměli jsme tolik zemí v jedné soutěži od roku 2011 v Düsseldorfu. Eurovision Song Contest stále spojuje publikum jako žádná jiná show, dosahující více než 200 milionů lidí v roce 2016. Těšíme se na tři fantastická vystoupení, která se uskuteční příští rok v květnu. "

Dalšího ročníku soutěže se nezúčastní například Bosna a Hercegovina, naopak pro Dánsko bude tento ročník speciální, slaví totiž 60. výročí od své první účasti v roce 1957.

Seznam zemí, které vystoupí na Eurovizi 2017:

AlbánieArménieAustrálieRakouskoÁzerbajdžánBěloruskoBelgieBulharskoChorvatskoKyprČeská republikaDánskoEstonskoFinskoFrancieNěmeckoGruzieŘeckoMaďarskoIslandIrskoIzraelItálieLotyšskoLitvaMakedonieMaltaMoldavskoČerná HoraNizozemíNorskoPolskoPortugalskoRumunskoRuskoSan MarinoSrbskoSlovinskoŠpanělskoŠvédskoŠvýcarskoUkrajinaSpojené království

Témata:  Ukrajina Eurovize Eurovize 2017

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy