Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hudebníci po celém světě truchlí. Cohen (†82) byl básníkem a muzikantem s velkým charismatem

Leonard Cohen
Leonard Cohen
Foto: Wikimedia Commons

Praha - Hudebník Leonard Cohen, který zemřel ve čtvrtek ve věku 82 let, byl jednou z největších osobností populární hudby druhé poloviny 20. století s obrovským vlivem. V anketě se na tom shodli hudební publicisté. Kanada truchlí, v Montrealu jsou vlajky na půl žerdi.

"Album Songs of Leonard Cohen byla první deska, kterou jsem si kdy koupil a hrál jsem ji tak, že jsem ji skoro prodřel. Byla tehdy úplně jiná než většina toho, co 60. léta přinesla," řekl ČTK hudební publicista Josef Vlček.

"Je to jednoznačně nezměrná ztráta," uvedl hudební publicista Ondřej Bezr. Cohen podle něj měl ze všech písničkářů největší přesah do literatury. "Také jeho jméno zaznívalo v diskusích, jestli měl Bob Dylan dostat Nobelovu cenu za literaturu. Mnozí mají názor, že když už někdo z písničkářů, tak by to měl dostat Leonard Cohen, ten má samozřejmě ke klasické literatuře mnohem blíž," podotkl.

Debaty o tom, kdo je, či není v uměleckém světě osobnost, lze podle Bezra považovat za klišé. "Ale u Cohena to platí v maximální míře. Vždycky jsem ho poslouchal, jeho písně jsem miloval, ale svoji lásku k nim, a to, jak je to obrovská osobnost, jsem si uvědomil až při jeho prvním pražském koncertě (v roce 2008). To pro mě byl jeden z pěti největších koncertních zážitků - a že jsem těch koncertů viděl stovky. To, jak působil na pódiu, jak ho obestíralo obrovské charisma a s jakou pokorou se choval ke kapele a i k publiku, to byl pro mě zážitek," řekl.

"Cohen se vedla Boba Dylana a Paula Simona a dalších potomků židovských přistěhovalců z Evropy zařadil do absolutní extratřídy severoamerického písničkářství," uvedl v ČT hudební publicista Jiří Černý.

Překladatel a hudební publicista Josef Rauvolf uvedl, že se mu vždycky líbily Cohenovy básničky pro jejich lyričnost. "Nebyly ale přeslazené. Cohen se se svými city nijak neskrýval, zároveň to bylo chlapské, pevné," řekl.

Starosta kanadského Montrealu Denis Coderre vyzval, aby vlajky ve městě byly spuštěny na půl žerdi. "V 60. a 70. letech jsme většinu písničkářů vnímali taky jako básníky. Je to, jako kdyby tehdy byly na půl žerdi vlajky kvůli úmrtí Jaroslava Seiferta. Nebyly - z určitých důvodů - ale v podstatě jsme asi cítili všichni to samé, jako teď Montreal. Většina dobrých písniček jsou i dobré básně," uzavřel Vlček.

Témata:  Leonard Cohen hudba kultura

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 18:24

Rusko přijme opatření, pokud v Polsku budou jaderné zbraně, tvrdí Kreml

Ruské ministerstvo obrany přijme všechna nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti Ruska v případě rozmístění jaderných zbraní na polském území. Na brífinku v Moskvě to v pondělí prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy