reklama

S mnoha z těchto výtek se dá jistě polemizovat. Podstatné je, že se s každým dalším ročníkem Golden Globes pozornost médií a veřejnosti čím dál více odkláněla od filmařského řemesla, jehož mají být Glóby a jim podobná ocenění oslavou. Loňský 73. ročník v tomto ohledu možná naznačil blížící se změny. Co si budeme nalhávat, všechna ocenění zajímají veřejnost hlavně z jednoho důvodu – mají předpovědět výsledky Oscarů. A v tomto ohledu Glóby dlouhé roky často rády ukazovaly přesně opačným směrem.

Listina nominovaných 74. ročníku možná slibuje změnu. Stačí se podívat na hlavní hráče – na všechny snímky usilující o ocenění nejlepšího dramatického filmu roku (Hell or High Water, Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny, Lion, Místo u moře i Moonlight) pějí kritikové samé chvály. Čtyři z těchto filmů se řadí mezi nezávislou produkci a po celý rok sklízí úspěchy nejen na festivalech, ale v případě jižanského kriminálního dramatu Hell or High Water a Místa u moře, které si v zámoří již odbyly svou premiéru také v klasických kinech, si k nim nacházejí cestu také diváci. Ze seznamu nejvíce vybočuje vysokorozpočtový válečný opus Mela Gibsona, který si Američané kromě jeho uměleckých kvalit cení také pro patriotismus skutečného hrdiny Desmonda Dosse.

Vzhledem k tomu, že se většina těchto filmů do českých kin prozatím neodhodlala vstoupit (a některé z nich takový úmysl ani oficiálně neohlásily), budou tuzemskému diváku jejich jména většinou neznámá. Od toho naštěstí máme zimní sezónu (leden, únor, březen), v níž se dokonce i v našich kinech, byť nesměle a krůček po krůčku, ti zásadní aktéři velkolepé hry o filmové ceny objevují. Máte-li tedy zájem o něco jiného než Dny nezávislosti a Sebevražedné oddíly, vyčkejte do zimy – spadnou.

Svěží vítr slibuje kategorie nejlepšího muzikálu nebo komedie, v níž můžeme najít nejen tradiční volby – muzikálovou oslavu cesty za svým hereckým snem La La Land a obdobně laděnou komedii Božská Florence, v níž se postava Meryl Streep snaží přes stará kolena (a až neuvěřitelný hudební hluch) prosadit jako operní zpěvačka – nýbrž také opěvovaná britská hudební komedie o dospívání Sing Street, jíž z nějakého prapodivného důvodu čeští distributoři opovrhli, nebo velmi překvapivě také ukecaná komiksová meta podívaná Deadpool s Ryanem Reynoldsem v roli nesmrtelného žoldáka kosícího nepřátele a prorážejícího čtvrtou stěnu svojí zjizvenou hlavou.

Ta svou kvalitou i úspěchem v únoru překvapila snad každého a stala se nejvýdělečnějším filmem s ratingem R (nepřístupný osobám mladším 18 let) v historii. Má tato sprostá hříčka šanci uspět? V konkurenci La La Landu, který je mnoha zahraničními experty pasován do role favorita oscarového závodu o film roku (Ceny Akademie vyhlašované kategorie nedělí na dramata a komedii s muzikálem), pravděpodobně nemá sebemenší šanci. Přesto na něj sázkové kanceláře jistě vypíšou nižší kurz, než na letošního outsidera 20th Century Woman.

A jací herci a herečky letos zářili natolik, aby si jich porota Zlatých Glóbů všimla? V dramatech musíme z herců počítat hlavně s Caseym Affleckem (Místo u moře) a Viggem Mortensenem (Tohle je náš svět). Mezi herečkami jsou favorizovány Amy Adams (Příchozí), Jessica Chastain (Mrs. Sloan) a Natalie Portman (Jackie).

Tuhé boje se očekávají také na poli animace – lehce netradiční disneyovky Zootopia a Odvážná Vaiana se zde utkají především s filmem Kubo a kouzelný meč, který po technické spoléhá nejen na počítače, ale hlavně na loutkovou animaci.

Vzhledem k tomu, že se k nám většina nominovaných děl prozatím nedostala, je bohužel těžké cokoli předpovídat. Nezbývá než se těšit na začátek nového roku a s ním související probuzení českých kinařů z filmového spánku.

Seznam nominovaných snímků:

Nejlepší film – drama
Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny
Hell or High Water
Lion
Místo u moře
Moonlight

Nejlepší film - muzikál nebo komedie
Božská Florence
Deadpool
La La Land
Sing Street
20th Century Women

Nejlepší herečka – drama
Isabelle Huppert (Elle)
Natalie Portman (Jackie)
Ruth Negga (Loving)
Jessica Chastain (Miss Sloane)
Amy Adams (Příchozí)

Nejlepší herec – drama
Denzel Washington (Fences)
Andrew Garfield (Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny)
Joel Edgerton (Loving)
Casey Affleck (Místo u moře)
Viggo Mortensen (Tohle je náš svět)

Nejlepší herečka - komedie nebo muzikál
Meryl Streep (Božská Florence)
Emma Stone (La La Land)
Lily Collins (Rules Don't Apply)
Hailee Steinfeld (The Edge of Seventeen)
Annette Bening (20th Century Women)

Nejlepší herec - komedie nebo muzikál
Hugh Grant (Božská Florence)
Ryan Reynolds (Deadpool)
Colin Farrell (Humr)
Ryan Gosling (La La Land)
Jonah Hill (Týpci a zbraně)

Nejlepší režie
Mel Gibson (Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny)
Damien Chazelle (La La Land)
Kenneth Lonergan (Místo u moře)
Barry Jenkins (Moonlight)
Tom Ford (Noční zvířata)

Nejlepší herečka ve vedlejší roli
Viola Davis (Fences)
Nicole Kidman (Lion)
Michelle Williams (Místo u moře)
Naomie Harris (Moonlight)
Octavia Spencer (Skrytá čísla)

Nejlepší herec ve vedlejší roli
Simon Helberg (Božská Florence)
Jeff Bridges (Hell or High Water)
Dev Patel (Lion)
Mahershala Ali (Moonlight)
Aaron Taylor-Johnson (Noční zvířata)

Nejlepší animovaný film
Kubo a kouzelný meč
Můj život Cuketky
Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa
Zootropolis: Město zvířat
Zpívej

Nejlepší zahraniční film
Božské (Francie)
Elle (Francie, Belgie, Německo)
Forushande (Írán)
Neruda (Argentina, Chile, Španělsko, Francie)
Toni Erdmann (Německo, Rakousko)

Nejlepší scénář
Taylor Sheridan (Hell or High Water)
Damien Chazelle (La La Land)
Kenneth Lonergan (Místo u moře)
Barry Jenkins (Moonlight)
Tom Ford (Noční zvířata)

Nejlepší hudba
Justin Hurwitz (La La Land)
Volker Bertelmann, Dustin O'Halloran (Lion)
Nicholas Britell (Moonlight)
Jóhann Jóhannsson (Příchozí)
Benjamin Wallfisch, Pharrell Williams, Hans Zimmer (Skrytá čísla)

Nejlepší originální píseň
La La Land (City of Stars)
Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa (How Far I'll Go)
Trollové (Can't Stop the Feeling)
Zlato (Gold)
Zpívej (Faith)

Nejvíce nominací (11) si odnesl La La Land, za ním se na druhé příčce s šesti nominacemi „krčí" Moonlight a bronz si vysloužilo Místo u moře, jehož šance získat Zlatý glóbus jsou ještě o jednu nominaci nižší.


Překvapivě se v tomto seznamu nevyskytuje nejnovější film legendárního Martina Scorseseho Silence, který sice zatím vidělo jen minimum lidí, ale ohlasy na jsou více než kladné.


Zlaté Glóby ale nejsou svátkem jen filmovým, nýbrž také televizním. Jaké seriály, minisérie a TV filmy se poperou o titul těch nejlepších? Na ty se ale zaměříme příště.