Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína i Londýn oplakávají George Michaela. Truchlí také známí umělci

Klavír, ilustrační fotografie
Klavír, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Peking/Londýn - Dnešní zpráva o smrti George Michaela zasáhla i řadu lidí v Číně. Britský zpěvák tam byl totiž jedním ze symbolů postupného otevírání této asijské země západním vlivům. Před rezidencí George Michaela v severní části Londýna se po celý den scházeli fanoušci.

Hudební duo Wham!, jehož členem byl kromě George Michaela ještě Andrew Ridgeley, bylo první významnou západní skupinou, která po desítkách let kulturní izolace v Číně v roce 1985 zahrála.

Na lístky na přelomový koncert na tehdy největším stadionu v Pekingu se stály mnohahodinové fronty. A to i přesto, že řada zájemců o vstupenky za 1,75 dolaru (dnes 45 Kč) o skupině Wham! nikdy neslyšela. Na koncert přišlo kolem 15.000 lidí.

Koncert britské skupiny Číňany ohromil. V zemi, kde tehdy ještě řada lidí nosila oblečení podobné šedivým uniformám z dob kulturní revoluce Mao Ce-tunga, Michael a Ridgeley vystoupili na pódiu v bundách s ramenními vycpávkami a s odbarvenými vlasy.

"Bylo to poprvé, co do Číny přijela západní skupina, všichni se chtěli vyřádit," řekl agentuře AP majitel restaurace Li Ťi, kterému tehdy bylo kolem dvaceti let. "Bylo tam ale tolik policistů, že se lidé neodvážili," dodal. Některé návštěvníky, kteří se nechali hudbou unést, policie zadržela.

Manažer dua Wham! Simon Napier-Bell přemlouval čínské úřady 18 měsíců, než se mu podařilo je přesvědčit, aby daly svolení s konáním koncertu. K úspěchu nakonec prý vedlo tvrzení, že jim koncert západní kapely pomůže přilákat do země zahraniční investice.

"Odpočívej v pokoji, Georgi Michaele. Nemohu tomu uvěřit. Tak úžasný zpěvák a skvělý člověk, byl příliš mladý na to, aby nás opustil," uvedl na twitteru kanadský rockový hudebník Bryan Adams. "Ach Bože, to ne...," stojí v dalším twitterovém vzkazu, jehož autorem je Robbie Williams. "Mám tě rád Georgi, odpočívej v pokoji," dodal.

Anglický zpěvák Paul Young v dnešním rozhovoru s BBC vzpomínal, jak neuvěřitelný hlasový dar Michael měl. "Vystoupil z auta, prohodil na pódiu pár slov a bez nápěvu a přípravy prostě začal zpívat jako slavík. Skutečně neuvěřitelné," uvedl Young s odkazem na charitativní vystoupení, kdy spolu zpívali píseň Everytime You Go Away.

Londýnský starosta Sadiq Khan prohlásil, že bylo nesmírně obtížné vyslechnout zprávu o Michaelově skonu. "Neuvěřitelný talent, který skrze hudbu přinášel radost milionům z nás," dodal Khan.

Témata:  Čína George Michael hudba

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy