Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brněnské HaDivadlo uvede Směšnou temnotu

Divadlo, ilustrační foto
Divadlo, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Brno – Brněnské HaDivadlo uvede v rámci svého dramaturgického cyklu MY a ONI (Sebereflexe) oceňovanou hru Wolframa Lotze. Drama jednoho z nejtalentovanějších německých dramatiků současnosti bude na české jeviště převedeno vůbec poprvé.

Celosezónní dramaturgický cyklus HaDivadla MY a ONI (Sebereflexe) zkoumá podoby, příčiny a důsledky čar, které dělí naši společnost. Druhou premiérou cyklu a zároveň třetí premiérou této sezóny bude první české uvedení hry Směšná temnota německého autora Wolframa Lotze. Jeden z nejoceňovanějších a nejtalentovanějších současných dramatiků totiž toto téma zkoumá hned z několika pohledů.

Wolfram Lotz se dostal do povědomí v roce 2011 hrou Pár vzkazů Veškerenstvu, která byla o rok později uvedena ve vídeňském Akademietheater. Až Směšná temnota však zaznamenala opravdový úspěch a proslavila autora neobvykle vtipných a subverzivních textů. Hra získala několik významných cen a byla uvedena na několika německých scénách, včetně Burgtheatru, kde ji nastudoval režisér Dušan D. Pařízek.

„Slyšel jsem o soudním procesu proti somálskému pirátovi, který vedl soud v Hamburku. To pro mě bylo k nevydržení. To, že se tu soudí lidé, o kterých v podstatě vůbec nic nevíme. A také to, že tu mým jménem mluví takzvané právo ‒ a tedy i já mám zodpovědnost za celý ten nesmysl,“ vysvětluje první impulz k napsání Směšné temnoty její autor.

Lotz ve hře vytváří osobitou příběhovou krajinu z klišé, obrazů a citací mediální současnosti. Konfrontuje zde ty, kteří jsou přesvědčeni, že mají právo mluvit s těmi, které nikdo mluvit nenechá nebo jim nikdo není ochoten rozumět. Lotz používá známý příběh Conradova Srdce temnoty, ale i Coppolovu Apokalypsu, které cituje a paroduje. Dobrodružná cesta do džungle se však stává cestou do autorova nitra.

V brněnském HaDivadle Lotzovu hru nastudoval režisér Filip Nuckolls, který zde před čtyřmi lety uvedl Lotzův Velemarš. Stejně jako Velemarš, bude i Směšná temnota českou premiérou. „Texty Wolframa Lotze zbožňuju pro jejich inteligenci, nelaskavý humor a lidskost. Tato lidskost se projevuje v poetické absurdnosti až dadaismu, který je, podle mě, v dnešní době velice příhodnou formou k zachycení údělu člověka v naší rapidní a přelomové době různých ismů. Myslím, že Čechům je Lotz velmi blízký, neboť jeho kořeny vyrůstají z podobné půdy jako před sto lety kořeny Haška a Kafky,“ vysvětluje Nuckolls.

V hlavní roli vrchního rotmistra Pellnera se představí Jan Lepšík. V dalších rolích uvidíme Agátu Kryštůfkovou, Zbyška Humpolce nebo Jiřího Svobodu. Inscenaci doplní originální zvukový prales Tomáše Vtípila.

Premiéra Směšné temnoty se koná 11. ledna 2017 v HaDivadle. 

Témata:  Brno divadla Divadlo HaDivadlo

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy