Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Udílení cen Zlatý glóbus ovládl film La La Land, herci si neodpustili kritiku Trumpa

Předávání Zlatých glóbů
Předávání Zlatých glóbů
Foto: Golden Globes

Los Angeles - Letošní udílení filmových a televizních cen Zlatý glóbus se točilo kolem snímku La La Land. Tento romantický muzikál proměnil všech svých sedm nominací. Ocenění za celoživotní dílo převzala herečka Meryl Streepová, která už získala rekordních 30 nominací na Zlatý glóbus.

Snímek La La Land se stal nejen nejlepším filmem v kategorii komedie nebo muzikál.

Zlatý glóbus za herecké výkony v hlavních rolích muzikálu dostali Kanaďan Ryan Gosling (36) a jeho filmová partnerka Emma Stoneová (28). Cenu si odnesl rovněž režisér La La Landu Damien Chazelle a to nejen za režii, ale i scénář. Tvůrcům muzikálu putovala i ocenění za nejlepší hudbu a původní píseň, kterou se stala City of Stars.

Vítěz kategorie filmové drama Moonlight režiséra Barryho Jenkinse, který vypráví o životě mladého afroamerického homosexuála v USA, naproti tomu proměnil jen jednu z celkových šesti nominací.

Ve své kategorii porazil dramata Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny, Hell or High Water (Ať se stane cokoli), Lion (Lev) a Místo u moře. Právě za hlavní roli Leeho Chandlera v posledním jmenovaném snímku získal Zlatý glóbus herec Casey Affleck.

Nejlepší herečkou v kategorii dramatu se stala Isabelle Huppertová, která ztvárnila hlavní roli oběti znásilnění v thrilleru Paula Verhoevena Elle. Právě tento francouzský snímek se stal vítězem v kategorii neanglicky mluvený film.

V oblasti seriálové tvorby si ocenění odnesly dramatický počin The Crown, který vypráví příběh britské královny Alžběty II., a komediální Atlanta.

Ocenění za celoživotní dílo převzala herečka Meryl Streepová, která už získala rekordních 30 nominací na Zlatý glóbus. V děkovné řeči kritizovala - stejně jako někteří další ocenění - budoucího amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Témata:  Zlatý glóbus Meryl Streep

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 18:24

Rusko přijme opatření, pokud v Polsku budou jaderné zbraně, tvrdí Kreml

Ruské ministerstvo obrany přijme všechna nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti Ruska v případě rozmístění jaderných zbraní na polském území. Na brífinku v Moskvě to v pondělí prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy