Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po dlouhé nemoci zemřel herec a dabér Michal Pavlata

Náboženství, ilustrační fotografie
Náboženství, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Ve věku 71 let dnes zemřel po dlouhé těžké nemoci herec, dabér, publicista a pedagog Michal Pavlata. ČTK to sdělil jeho bratr Josef Pavlata.

Pavlata prošel na začátku během své kariéry nejprve divadly v Kladně a Mladé Boleslavi, od roku 1969 pak hrál přes 20 let v Praze Na Poříčí v Divadle E.F.Buriana.

Po třech sezónách v Divadle ABC se stal v roce 1994 na další téměř čtvrtstoletí členem souboru Činoherního klubu. Jeho nezaměnitelný hlas z něj udělal vyhledávaného rozhlasového a také dabingového herce, namluvil tisíce větších i menších rolí - například Michaela Winslowa v sérii Policejních akademií nebo pilota T.C. v detektivním seriálu Magnum.

Rodák z Kvasic na Kroměřížsku vyrůstal na severu Čech u Jablonce nad Nisou a už v dětském věku se objevil na jevišti jako recitátor. Koncem 60. let vystudoval Divadelní fakultu Akademie múzických umění a přes komplikace, způsobené otcovou emigrací do Švýcarska, se stal uznávaným divadelním hercem.

Jen před kamerou Michal Pavlata nikdy nedostal žádnou opravdu výraznou příležitost, přestože jeho filmografie čítá na osm desítek snímků.

Témata:  úmrtí kultura Michal Pavlata

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy