Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Růžový tank Davida Černého se stěhuje do Brna

Brno, ulice Pekařská
Brno, ulice Pekařská
Foto: MiZ, EuroZprávy.cz

Brno – Slavný symbol svobody v umění, růžový tank Davida Černého, se na čas přestěhuje do Brna a stane se součástí výstavy Kmeny 90. Na jeho cestě před Červený kostel na Komenského náměstí jej doprovodí i jeho autor, který patří k nejrespektovanějším umělcům současnosti.

Na Komenského náměstí v Brně poputuje slavný „růžový tank“ Davida Černého. Stane se součástí výstavy Kmeny 90, kterou zahajuje Moravská galerie již příští týden. Tank bude přestěhován z pobočky Vojenského historického ústavu v Lešanech ještě před zahájením výstavy, a to 11. května v nočních hodinách.

Tank č. 23 původně sloužil jako památník sovětských tankistů, a symbolizoval tak komunistickou propagandu. Jako jeden z mála takových památníků však nebyl po sametové revoluci odstraněn. Proto se jej v roce 1991 rozhodl David Černý, tenkrát ještě student pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové, natřít narůžovo. Za tuto provokaci byl obviněn z výtržnictví a tank byl přetřen opět nazeleno. Záhy jej však zpět růžovou barvou přetřela skupina poslanců Federálního shromáždění.

„Růžový tank Davida Černého je pro mě zástupným symbolem 90. let, zvláště jejich počátku,“ říká Vladimir 518, kurátor výstavy KMENY 90, v tiskové zprávě.

V současnosti je tank součástí sbírkového fondu Vojenského historického ústavu Praha. Nyní se stane součástí výstavy Moravské galerie v Brně, díky podpoře ředitele ústavu plk. Mgr. Aleše Knížka: „Nedovedu si představit, že takto významná výstava o 90. letech minulého století by se měla odehrát bez růžového tanku. Tanku, který je symbolem dvou důležitých událostí 20. století pro Českou republiku: konce Druhé světové války a Sametové revoluce.“

O dočasné převezení růžového tanku do Brna se zasadil ředitel Moravské galerie v Brně Jan Press. „Uvolněná atmosféra 90. let umožnila umělcům svobodně se vyjadřovat k překotnému politickému dění. Akce odehrávající se na ulicích a náměstích jsou její nedílnou součástí. Proto jsme se rozhodli toto ikonické dílo umístit do veřejného prostoru a tuto atmosféru připomenout. Věřím, že Brňákům přiroste tank k srdci.“ zdůvodňuje Press.

Převoz růžového tanku samozřejmě nebude jednoduchý. Ve středu odpoledne bude ve Vojenském technickém muzeu v Lešanech naložen na podvalník, na dálnici se dostane ve večerních hodinách a do Brna by měl dorazit před půlnocí. Přes Pisárecký tunel, Poříčí, Nové sady, Nádražní a Husovu by se měl dostat na Komenského náměstí, kde se začne instalovat mezi čtvrtou a pátou hodinou ranní s pomocí jeřábu.

Samotná výstava KMENY 90 bude zahájena 13. května od 14.30 na ulici Husova, kde proběhne velkolepá pouliční party, na níž vystoupí kapely WWW, Garage a PSH. Vstup na street party bude zdarma.

Témata:  rapper Vladimir 518 výstavy kultura Brno tanky David Černý

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy