Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hans Zimmer už dnes vystoupí v Praze

Hans Zimmer
Hans Zimmer
Foto: Reprofoto YouTube

Praha - Napsal hudbu ke spoustě filmů, které se lidem zaryly pod kůži na celý život. Hans Zimmer, jeden z nejvýznamnějších skladatelů filmové hudby, dnes vystoupí v pražské O2 areně za doprovodu Českého národního symfonického orchestru (ČNSO) na svém prvním turné. Zazní zásadní hity jeho tvorby, včetně hudby z filmů Rain Man, Interstellar, Piráti z Karibiku, Lví král, Šifra Mistra Leonarda či Gladiátor. Čeští muzikanti doplní americké hudebníky a Zimmera, který bude hrát na klavír.

Nositel Grammy i Oscara překonal poprvé v životě svou averzi k živým vystoupením. Jeho filmová hudba se podobá hudbě velkých orchestrů, a posluchači si u ní připomínají emoce, které prožili u sledování filmů, kde zněla. Zaujímá tak publikum napříč generacemi. Ve svém díle pokračuje Zimmer v řemesle hollywoodských symfoniků 20. století.

Zimmer se narodil v roce 1957 v německém Frankfurtu nad Mohanem, během dospívání se přesunul do Londýna. Uvádí, že hudba mu pomáhala vyrovnat se se smrtí otce. Při spolupráci s filmovým skladatelem Stanleym Myersem začali míchat klasický orchestrální projev s prvky elektroniky.

Roku 1989 zkomponoval Zimmer hudbu k oscarovému snímku Řidič slečny Daisy. V témže roce ho objevil slavný Ridley Scott, pro nějž Zimmer vytvořil hudbu mimo jiné k filmu Thelma a Louise.

"Hudba je hra. Mám v sobě skrytý pocit viny, že jsem nikdy v životě nepracoval. Já si pořád jenom hraju," tvrdí Zimmer, který během svého prvního turné objede 23 měst a společné koncerty s ČNSO odehraje i na Slovensku a v Polsku.

Témata:  Hans Zimmer

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy