reklama

Vítězný snímek Spotlight vypráví o týmu reportérů z listu Boston Globe, kteří se dlouhodobě metodicky věnovali kauze zneužívání dětí v katolické církvi.

Podruhé za sebou získal Oscara za nejlepší režii Mexičan v hollywoodských službách Alejandro González Iňárritu. Loni triumfoval se svým snímkem Birdman. Dvorní kameraman mexického filmaře Emmanuel Lubezki na Oscara dosáhl dokonce potřetí za sebou. Loni pozlacenou sošku dostal za film Birdman, předloni za Gravitaci.

Zodpovězena je také možná nejdiskutovanější tajenka oscarového večera. Svého prvního Oscara nakonec skutečně - na pátý pokus získal 41letý Leonardo DiCaprio, který ve Zmrtvýchvstání ztvárnil hlavní roli lovce kožešin, odsouzeného zemřít v drsné přírodě Jižní Dakoty první poloviny 19. století. DiCaprio tak porazil třeba Matta Damona (Marťan) nebo britského kolegu Eddieho Redmaynea, který se zaskvěl v životopisném filmu Dánská dívka.

Oscara pro nejlepší neanglicky mluvený film získal v noci na dnešek maďarský snímek Saulův syn. Film z prostředí nacistického vyhlazovacího tábora v Osvětimi je celovečerním debutem režiséra Lászlóa Nemese.

Svého prvního Oscara za nejlepší hudbu získal v noci na dnešek legendární italský skladatel Ennio Morricone za hudbu k filmu Osm hrozných režiséra Quentina Tarantina. Na jejím vzniku se podíleli členové Českého národního symfonického orchestru (ČNSO).

Na letošním udílení Oscarů cen se prosadila také australská akční sci-fi Šílený Max: Zběsilá cesta. Má na kontě šest Oscarů především v technických kategoriích.

Oscar pro nejlepší herečku ve vedlejší roli náleží Švédce Alicii Vikanderové za ztvárnění role manželky dánského transsexuálního malíře Einara Wegenera ve filmu Dánská dívka. Oscara pro nejlepšího herce ve vedlejší roli převzal Mark Rylance z filmu Most špiónů. Na trofej tak nedosáhl například Sylvester Stallone.

Oscarovou ceremonií provázel 51letý komediální herec Chris Rock. V úvodním proslovu bagatelizoval údajnou rasovou nevyváženost Oscarů a diskriminaci v Hollywoodu. Rock je sám Afroameričan.

Údajná rasová diskriminace se stala jedním z hlavních témat letošních Oscarů hned po lednovém oznámení nominací. Mezi 20 nominovanými herci totiž figurují už druhý rok po sobě výhradně běloši. Nedaleko Dolby Theatre kvůli tomu před slavnostním udílením demonstrovaly desítky lidí v čele se známým černošským aktivistou a reverendem Alem Sharptonem.

Rock nevyslyšel výzvu některých svých kolegů, aby se provázení dnešním slavnostním večerem vzdal. "Jestli chcete černé nominované, musíte mít černé kategorie," řekl Rock. Zdůraznil, že hercům černé pleti stačí, když budou mít stejné příležitosti. Večer bojkotovala řada osobností tmavé pleti, jako jsou režisér Spike Lee, herec Will Smith či jeho manželka a herečka Jada Pinkettová Smithová.

I letošní ročník Oscarů si připomněl některé zesnulé osobnosti filmového světa. Neopomělo se ani na českého kameramana Miroslava Ondříčka, který zemřel loni 29. března.

Nejlepší film: Spotlight

Ocenění za nejlepší film letos získal snímek Spotlight, který se snaží ponořit do obvinění ze zneužívání dětí v katolické církvi. Jedná se o strhující pravdivý příběh oceněný Pulitzerovou cenou.

Nejlepší režie: Alejandro G. Iñárritu, REVENANT: Zmrtvýchstání

Nejlepší mužský herecký výkon: Leonardo DiCaprio, REVENANT: Zmrtvýchstání

Většina lidí již četla nebo slyšela vtipy o tom, jak Leonardo DiCaprio nemůže získat Oscara. Na téma Leo a Oscar se vtipkuje již celou řadu let, je proto jasné, že byl letos jednou z nejsledovanějších celebrit, proto není třeba blíže tuto kategorii představovat. I přes tvrdou konkurenci letos Leonardo DiCaprio na Oscara konečně dosáhl a za odnesl si ho za nejlepší mužský herecký výkon ve snímku Revenant: Zmrtvýchvstání.

Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli: Mark Rylance, Most špiónů

Velké překvapení přišlo v kategorii nejlepší mužský herecký výkon, kde byl největším favoritem Sylvester Stallone, nakonec ale ocenění získal Mark Rylance ve snímku Most špiónů.

Nejlepší ženský herecký výkon: Brie Larson, Room

Velkou favoritkou byla v kategorii za nejlepší ženský herecký výkon Cate Blanchett, Oscara si ale odnesla Brie Larson se snímkem Room.

Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli: Alicia Vikander, Dánská dívka

Oscara za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli si odnesla nefavorizovaná Alicia Vikander za ztvárnění manželky dánského malíře ve filmu Dánská dívka.

Nejlepší animovaný film: V hlavě

Nejlepším animovaným filmem byl zvolen snímek V hlavě od studia Pixar. Ocenění v této kategorii nebylo žádným překvapením.

Nejlepší kamera: REVENANT: Zmrtvýchstání, Emmanuel Lubezki

Nejlepší kostýmy: Šílený Max: Zběsilá cesta

Nejlepší adaptovaný scénář: Sázka na nejistotu

Nejlepší původní scénář: Spotlight

Nejlepší celovečerní dokument: Amy

Nejlepší krátký dokumentární film: A Girl in the River: The Price of Forgiveness

Nejlepší střih: Šílený Max: Zběsilá cesta

Nejlepší zahraniční film: Saulův syn

Nejlepší make-up: Šílený Max: Zběsilá cesta

Nejlepší hudba: Ennio Morricone, Osm hrozných

Nejlepší píseň: "Writings on the Wall" z filmu Spectre

Nejlepší výprava: Šílený Max: Zběsilá cesta

Nejlepší krátkometrážní animovaný film: Bear Story

Nejlepší krátkometrážní hraný film: Stutterer

Nejlepší střih zvuku: Šílený Max: Zběsilá cesta

Nejlepší vizuální efekty: Ex Machina

Nejlepší zvukový mix: Mad Max: Zběsilá cesta