Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zítra bude zahájen Karlovarský festival, fanoušky ve frontách na lístky neodradil ani déšť

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Karlovy Vary - 52. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech bude zahájen v pátek 30. června a potrvá do 8. července. Hlavní soutěž obsahující tucet celovečerních snímů nemá jednotící téma; je však žánrově i tematicky rozmanitá. I přes deštivé počasí čekaly dnes ráno stovky filmových fanoušků na zahájení prodeje vstupenek.

Teritoriálně se snaží představit nejnovější snímky ze střední a východní Evropy, zemí bývalého Sovětského svazu a Balkánu. "To je hlavní důvod, proč k nám přijíždějí filmoví profesionálové a novináři, aby právě tyto snímky především v hlavní soutěži zhlédli," uvedl umělecký ředitel Karel Och.

Podle něj si od ledna dramaturgové promítli 1700 snímků, festivalový program jich uvede 170. "Polovinu z tuctu titulů, zařazených do hlavní soutěže, tvoří debuty," dodal.

Při letošním zahájení Bartoška předá hned dvě "své" ceny, a to dvěma hvězdám americké kinematografie. Cenu prezidenta festivalu převezme herečka Uma Thurmanová, která v neděli 2. července před půlnocí uvede v karlovarském Letním kině oba díly kultovního snímku Quentina Tarantina Kill Bill. Vstup bude zdarma.

Druhý laureát ceny, herec Casey Affleck, v neděli odpoledne ve Velkém sále Thermalu uvede s režisérem Davidem Lowerym a producenty Tobym Halbrooksem a Jamesem M. Johnstonem projekci filmu Přízrak.

Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii převezme při zahájení americký skladatel James Newton Howard, osmkrát nominovaný na Oscara. I ten nezůstane bez práce, neboť vzápětí bude od 22:45 hodin před hotelem Thermal řídit Český národní symfonický orchestr při světové premiéře provedení části své hudby k filmu Fantastická zvířata a kde je najít.

Dalšími oceněnými budou režisér Ken Loach a jeho scenárista Paul Laverty. V pondělí 3. července ve 14:00 převezmou před projekcí filmu Sladkých šestnáct let ve Velkém sále Thermalu Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Pracovní program čeká na festivalu i režiséra Václava Vorlíčka, který ve čtvrtek 6. července uvede v karlovarském Městském divadle snímek Kdo chce zabít Jessii. V závěru přehlídky převezme Cenu prezidenta festivalu za přínos české kinematografii. Stejného ocenění se na tomto ceremoniálu dočká i americký herec a hudebník Jeremy Renner.

První fanoušci přišli už ve středu večer, aby byli dnes v 9:00 mezi prvními. "Minule jsem byl čtvrtý ve frontě, letos jsem třetí. Přišel jsem o dvě hodiny dřív než minulý rok. Jsem tu od 2:30," řekl Pavel Dvořák z Neratovic.

Festival podle šéfa produkce Petra Lintimera zajišťuje, podobně jako v minulých letech, asi 1200 lidí. "Zájem je, ale letos už nebyl takový převis jako v minulých letech," řekl ČTK. Festival už tradičně své nejtrpělivější fanoušky ocení. První tři ve frontě získají akreditaci na celý festival zdarma.

První vlna prodeje lístků byla už v pondělí, kdy festival jednu desetinu vstupenek nabídl v online předprodeji. Asi 8000 vstupenek bylo rozebráno asi za šest minut. Vstupenky se dnes prodávají na první dva dny festivalu, od pátku, kdy se otevře všech 25 pokladen, včetně těch umístěných ve stanovém městečku v areálu Rolava, se začnou prodávat vždy na daný den a den následující.

Témata:  Karlovy Vary filmy Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy