reklama

Podle hudebních odborníků za jejich úspěchem v Česku stojí především nostalgie a fakt, že možnost vyrazit na koncert svých oblíbenců z ciziny měli většinou tuzemští fanoušci až po roce 1989.

Například 21.července v rámci aktuálního The Best of Big Beat turné zahraje skupina Jethro Tull na Konopišti a o den později ve Slavkově u Brna. V roli speciálního hosta oba koncerty zahájí Stromboli. Skupina Jethro Tull se na hudební scéně pohybuje již padesát let.

Populární skupina Alphaville zavítá 1. září do Svojšic u Přelouče. V místním amfiteátru zahraje společně s tuzemskými skupinami Balage Band, The Tap Tap a Keks. Alphaville se na hudební scéně pohybují 35 let. Frontmanem kapely je Marian Gold, který současně patří mezi její zakládající členy. Skupinu nejvíce proslavily písně Big In Japan, Forever Young, Dance With Me nebo Sounds Like A Melody.

Maďarská kapela Omega, která v letošním roce oslaví 55 let od svého vzniku, vystoupí 2. září v pražské Lucerně. Návštěvníci koncertu se dočkají i jejich nejznámější písně Gyöngyhajú lány známé v podání Aleše Brichty pod názvem Dívka s perlami ve vlasech.

Legendární skupina Nazareth vystoupí v příbramské sportovní hale 1. října. Nazareth v Česku vystupují často, v roce 2011 dokonce natáčeli ve středočeském studiu Sono album Big Dogz a o dva roky později s nimi Miloš Šmídmajer natočil dokument Nazareth - nekonečný rockový mejdan.

Přestože v roce 2013 ze skupiny kvůli zdravotním potížím odešel původní zpěvák Dan McCafferty, kapela neztratila své početné příznivce. "V Česku se nám líbí mnoho míst, a není to jen Praha, hráli jsme v řadě měst. České publikum je skvělé, má hodně rádo rockovou muziku," řekl před časem v rozhovoru s ČTK baskytarista Pete Agnew.

Britská kapela The Sweet, která byla na začátku července hvězdou festivalu Pekelný ostrov v Holýšově, zahraje 19. října v brněnském Sono Centru a o den později v pražské Lucerně.