Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výstava komiksů Káji Saudka na hradě Loket

Kája Saudek
Kája Saudek
Foto: Reprofoto YouTube

Loket - Mnozí označují Saudka králem českého komiksu, jenž je obdařen mimořádným smyslem pro detail a vtipným specifickým jazykovým projevem. Proslul také propagační grafikou, velmi ceněnými filmovými, hudebními či sportovními plakáty a v neposlední řadě obrazy s erotickou tématikou.

Spolu se spisovatelem Milošem Macourkem vytvořil Saudek mimo jiné komiksy Muriel a Andělé a Muriel a oranžová smrt, které jsou dodnes považovány za vrchol komiksového žánru. Cena za nejlepší komiksové počiny, která je každoročně udělována na festivalu KomiksFEST!, je pojmenovaná právě po hlavní hrdince těchto kreslených děl.

V roce 1966 Kája Saudek s Milošem Macourkem a také s režisérem Václavem Vorlíčkem vytvořili nadčasový a experimentální film Kdo chce zabít Jessii, ve kterém se jim úspěšně povedlo propojit film s prvky komiksu. Tebto počin si dvojice zopakovala pod taktovkou režiséra Oldřicha Lipského na ještě kultovnějším filmu Čtyři vraždy stačí drahoušku.

Výstava představí kresby Káji Saudka použité ve filmech prostřednictvím filmových plakátů, úvodních titulků, prolínacích záběrů či dekorací fiktivních komiksových sešitů doplněných o výběr z autorova obsáhlého díla.

Vernisáž se uskuteční  21. května v 17 hodin v Galerii na hradbách v Lokti a k vidění bude do 12. května 2017.

Témata:  Kája Saudek výstavy komiksy

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy