Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výstava v Tokiu připomíná vznik Československa

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Tokio/Praha - V Českém centru v japonské metropoli bude 29. ledna zahájena výstava u příležitosti stého výročí založení Československa s názvem Komiks v dějinách X dějiny v komiksu.

Jednotlivá období představuje na šedesát dobových tiskovin a obrázkových seriálů autorů, jako jsou Josef Lada, Ondřej Sekora či Kája Saudek.

"Výstava na půdorysu historie českého komiksu představí obrazy klíčových událostí československých dějin tak, jak je komiks zachycoval a podnes zachycuje: od legionářské anabáze, rozvoje českojazyčného periodického tisku po zrodu Československa v roce 1918 a s ním spojeného rozkvětu domácích kreslených příběhů přes hospodářskou krizi na počátku 30. let, obsazení Čech hitlerovským Německem a postupné protektorátní likvidace české kultury, včetně té komiksové, komunistický totalitní režim, kdy komiks přežíval především v dětských časopisech, až po úrodná léta, která následovala po znovunastolení demokratického zřízení v roce 1989, a která pro český komiks představují jistý zlatý věk," uvedl organizátor kulturních projektů Jean-Gaspard Páleníček.

"Výmluvné jsou jednotlivé zákazy a obnovení Rychlých šípů, na začátku druhé světové války, ze třetí republiky a za Pražského jara. O vývoji české společnosti mezi masarykovským Československem, protektorátem a stalinistickým počátkem padesátých let názorně vypovídají proměny v tvorbě Ondřeje Sekory. Charakteristiky tání 60. let, specifického útlaku normalizace i porevolučního znovuobjevení tržní společnosti pak ilustrují jednotlivé fáze díla Káji Saudka," dodal Páleníček.

Doprovodným programem bude přednáška kurátorů a první japonské uvedení filmu Kdo chce zabít Jessii, spojené s debatou s Páleníčkem. Výstava bude k vidění v Českém centru v japonské metropoli do 28. února.

Témata:  Japonsko komiksy Kája Saudek Česká republika Slovensko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy