Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U Rudolfina stály tanky, točí se nový film o Palachovi

Jan Palach (11. srpna 1948, Praha – 19. ledna 1969, Praha) byl student historie a politické ekonomie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy,
Jan Palach (11. srpna 1948, Praha – 19. ledna 1969, Praha) byl student historie a politické ekonomie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, "který na protest proti potlačování svobod a pasivnímu přístupu veřejnosti,[1] po okupaci Československa armádami států Varšavské smlouvy v čele se Sovětským svazem, sám sebe 16. ledna 1969 zapálil v horní části Václavského náměstí v Praze (hořící běžel přes křižovatku od kašny pod muzeem k Washingtonově ulici, kde se jej pokusil uhasit pracovník-výhybká
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Filmový štáb režiséra Roberta Sedláčka dnes ráno začal natáčet scény zachycující 21. srpen 1968 očima Jana Palacha. Na místě bylo připraveno 250 členů komparzu. Celovečerní hraný snímek Jan Palach bude mít premiéru příští rok.

Snímek se má soustředit hlavně na vnitřní proměnu studenta, který se v lednu 1969 na protest proti letargii společnosti po srpnové okupaci upálil. Scénář napsala prozaička a někdejší mluvčí Charty 77 Eva Kantůrková.

Přípravy na náměstí pojmenovaném po Palachovi, který tu studoval na filozofické fakultě, začaly již v noci na dnešek. Zázemí pro filmaře vyrostlo ještě za tmy. Maskování komparzistů zahájili už ve 04:00, řekli ČTK na místě členové štábu.

Část náměstí Jana Palacha je kvůli natáčení uzavřena. Filmaři využívají tramvajové koleje před budovou Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, přejíždějí po nich dobové tramvaje. Na silnici jsou k vidění i staré automobily a za Rudolfinem byly připraveny tanky.

Dnešní úvodní scéna se začala zkoušet přibližně v 09:00. Naostro se natáčelo za další více než hodinu, před první klapkou se totiž scéna musela pod vedením režiséra Sedláčka několikrát zopakovat.

Hlavnímu hrdinovi filmu kostyméři během natáčení zkoušeli měnit oděv. Původní tmavé sako nakrátko nahradili lehkou světlou bundou, nakonec však zvítězila původní varianta. Zavadil musel kvůli roli dvacetiletého Palacha zhubnout. "Čtyři měsíce měl osobního trenéra, musel hodně cvičit a jedl jen velmi málo," uvedl člen štábu.

Film bude mít premiéru příští rok, a to přesně v den, kdy od vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa uplyne půl století.

Témata:  Praha kultura filmy Jan Palach

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy