Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Eurovize 2016 - Druhé semifinále: Nečekané složení dalších postupujících, finále bude zajímavé

Eurovision Song Contest
Eurovision Song Contest
Foto: eurovision.tv

Stockholm - Dnes večer pokračoval 61. ročník nejpopulárnější světové pěvecké soutěže Eurovision Song Contest známé v České republice jako soutěž Eurovize. Ve druhém semifinále se představilo dalších 18 účastníků, z nichž deset postoupilo do sobotního finále. Překvapivě se mezi nimi neobjevili zástupci například Irska nebo Běloruska, kteří byli mezi bookmakery favorizováni.

I druhé semifinále nás zavedlo do švédského Stockholmu, kde se o postup do finále utkalo dalších 18 soutěžících. Večerem opět provázel Libor Bouček, který hned v úvodu připomněl velký úspěch české účastnice Gabriely Gunčíkové, které se podařilo poprvé v historii dostat Českou republiku do finále. Zpěvačku podporuje řada českých pěveckých kolegů jako Marta Jandová, Monika Absolonová nebo Ewa Farná.

Druhé semifinále odstartoval zpěvák z Lotyšska Justs s písní Heartbeat, který inspiraci čerpá od Michaela Jacksona a svým chraplavým hlasem a mladistvým vzhledem rozehřál publikum. Za Polsko zazpíval Michał Szpak, který stejně jako Ruský účastník patří mezi favority letošního ročníku. Ve svém červenočerném outfitu působil dojmem ďábla, avšak s andělským hlasem.

Švýcarsko reprezentovala zpěvačka Rykka, která je připodobňována k Celine Dion, která v roce 1988 soutěž vyhrála. Izrael představil Hovi Star s písní Made Of Stars. Přítomnost hvězd asi nebude náhodná, protože i sám zpěvák se za hvězdu považoval už od dětství a netají se svojí zálibou v líčení. Svým vystoupením, které bylo rovněž plné hvězdného třpytu, publikum rozhodně nadchl.

Běloruský zpěvák IVAN se do povědomí dostal se svým výrokem, že by si v soutěži přál tančit nahý s vlčicí, což mu samozřejmě povoleno nebylo. Vlci ho i přesto doprovodili, alespoň díky iluzi, a s písní Help You Fly předvedl i oblečený velice extravagantní vystoupení, čímž se zařadil mezi favority soutěže.

Také Srbsko a zpěvačka Sanja Vučić si podle předběžných typů drží šance na vítězství. Na vystoupení irského zpěváka Nickyho Byrna čekaly zástupy fanoušků, protože jeho sláva sahá daleko do minulost. Řadu let byl členem jednoho z nejznámějších boybandů světa Westlife.

Makedonii zastoupila téměř operní diva Kaliopi s písní Dona. Zpěvačka má velice vřelý vztah k České republice a dokonce se stala tváří makedonských aut značky Škoda. Reprezentant Litvy Donny Montell se ve svém mladém věku může pyšnit rolí porotce v soutěži hlas Litvy. S písní I've Been Waiting for This Night, ale i vzhledem by snadno mohl konkurovat Justinu Bieberovi.

Australská Dami Im je původem z Japonska a zvítězila v soutěži X factor. Ve třpytivé róbě s písní Sound Of Silence se jí obstojně podařilo zařadit se mezi evropské špičky a konkurovat dalším soutěžícím. Zástupkyně Slovinska ManuElla je žena mnoha tváří, kromě zpěvu je také multiinstrumentalistka a učitelka.

O další extravagantní vystoupení ve svítícím kostýmu se postarala bulharská zpěvačka Poli Genova, která má za sebou účinkování také v taneční soutěži Star Dance. Dánská formace Lighthouse X s písní Soldiers Of Love rozhodně zamotala hlavu ženskému publiku a předvedli obstojný výstup. Píseň s názvem 1944 zazpívala ukrajinská zpěvačka Jamala, připomněla tak rok, kdy byli z Krymu odsunuti Tataři a zemřelo nespočet lidí.

Norsko zastoupila Labonka Agnete s tématickou písní Icebreaker. Vyhrála norskou Star Dance a je velice specifickou soutěžící, která nechodí na tiskové konference a soustřeďuje se pouze na sebe a svůj výkon. Gruzijská kapela Nika Kocharov and Young Georgian Lolitaz by se podle Libora Boučka dala srovnat se slovenskou kapelou Horkýže slíže.

Reprezentantka Albánie Eneda Tarifa s písní Fairytale předvedla opravdu pohádkové vystoupení plné zlatých efektů a jako poslední se představila devatenáctiletá Belgičanka Laura Tesoro, která plnohodnotně zastoupila popový žánr.

Finalisté druhého semifinálového kola:

Lotyšsko Gruzie Bulharsko Austrálie Ukrajina Srbsko Polsko Izrael Litva Belgie

ÚČASTNÍCI DRUHÉHO SEMIFINÁLE

Lotyšsko: Justs - Heartbeat

Polsko: Michał Szpak - Color Of Your Life

Švýcarsko: Rykka - The Last Of Our Kind

Izrael: Hovi Star - Made Of Stars

Bělorusko: IVAN - Help You Fly

Srbsko: Sanja Vučić ZAA - Goodbye (Shelter)

Irsko: Nicky Byrne - Sunlight

Makedonie: Kaliopi - Dona

Litva: Donny Montell - I've Been Waiting for This Night

Austrálie: Dami Im - Sound Of Silence

Slovinsko: ManuElla - Blue And Red

Bulharsko: Poli Genova - If Love Was A Crime

Dánsko: Lighthouse X - Soldiers Of Love

Ukrajina: Jamala - 1944

Norsko: Agnete - Icebreaker

Gruzie: Nika Kocharov and Young Georgian Lolitaz - Midnight Gold

Albánie: Eneda Tarifa - Fairytale

Belgie: Laura Tesoro - What's The Pressure

Témata:  Eurovize Gabriela Gunčíková

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy