reklama

O vyslání snímku rozhodlo hlasování členů České filmové a televizní akademie (ČFTA). Film Bába z ledu dostal na newyorském filmovém festivalu Tribeca cenu za nejlepší scénář v kategorii zahraničních filmů.

Snímek Bába z ledu byl natočen v česko-slovensko-francouzské koprodukci. Popisuje vztahy mezi lidmi tří generací v jedné rodině a důležité místo v něm má otužování ve Vltavě. V hlavních rolích se představují Pavel Nový a slovenská herečka Zuzana Kronerová.

Sláma ukončil studium na katedře režie na FAMU v roce 1997. Ocenění na mnoha mezinárodních filmových festivalech obdržel už svým debutem Divoké včely z roku 2001, se kterým se ucházel i o nominaci na Oscara. Za film Štěstí získal sedm Českých lvů a vyhrál s ním festival v San Sebastianu. Další film Venkovský učitel získal dva České lvy a se snímkem Čtyři slunce soutěžil o cenu na festivalu Sundance. Sláma natočil také několik dílů seriálu Kancelář Blaník.

Oscara pro nejlepší neanglicky mluvený film získala v roce 1966 režisérská dvojice Ján Kádár a Elmar Klos za drama z doby druhé světové války Obchod na korze. Oscara v téže kategorii získal v roce 1968 i Jiří Menzel za celovečerní debut Ostře sledované vlaky.

Nejznámější český režisér Miloš Forman získal své dva Oscary až v Americe, i když už předtím byl nominován - za Lásky jedné plavovlásky (1967) a Hoří, má panenko (1969). První Formanův Oscar byl za Přelet nad kukaččím hnízdem (1976), druhý za Amadea (1985), který vynesl cenu akademie také Theodoru Pištěkovi za kostýmy a scénickému výtvarníkovi Karlu Černému.

Zatím posledním českým filmem, který proměnil oscarovou nominaci, byl snímek režiséra Jana Svěráka Kolja v roce 1997.