reklama

Ministerstvo vnitřní bezpečnosti USA se podle interní korespondence, k níž získala přístup agentura AP, rozhodlo zablokovat Chatíbovi přílet do Los Angeles na poslední chvíli. Celý problém ale vznikl v Turecku, kde úřady 21letého filmaře tento týden zadržely.

Chatíbovi a dalším syrským spolupracovníkům na filmu britského režiséra Orlanda von Einsiedela USA vydaly víza a Chatíb měl dnes přiletět do Los Angeles letadlem společnosti Turkish Airlines z Istanbulu. Po zákroku Turecka ale americké úřady v korespondenci uvedly, že o něm zjistily "negativní informace", které se zřejmě týkají platnosti jeho cestovních dokumentů.

"Pro cestu do Spojených států jsou potřebné platné cestovní doklady," komentovala to pro AP mluvčí ministerstva vnitřní bezpečnosti Gillian Christensenová.

Sám Chatíb AP po telefonu sdělil, že se nachází v Istanbulu a zadržován už není, nic dalšího ale říci nechtěl. Na twitterovém účtu filmu The White Helmets se objevila zpráva, že Chatíb se udělování Oscarů nezúčastní. "Nedostal povolení opustit Turecko, protože jeho pas nebyl vydán Damaškem," uvádí se v tweetu.