Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Gott dostane německou mediální cenu Zlatá slepice za celoživotní dílo

Karel Gott
Karel Gott
Foto: Korzo

Lipsko - Německou mediální cenu Zlatá slepice za celoživotní dílo letos obdrží český zpěvák Karel Gott. V roce 2009 ocenění dostal například i bývalý československý a český prezident Václav Havel.

Osobnosti z oblasti sportu, hudby a televizní tvorby, ale i politici a zástupci občanské společnosti dostávají Zlatou slepici od roku 1995. Ocenění ve formě kura domácího je pojmenované na počest německé zpěvačky a kabaretistky Helgy Hahnemannové, které se přezdívalo Slepice.

"Karel Gott baví svou hudbou a svým nezaměnitelným hlasem už více než půl století lidi napříč generacemi," zdůvodnil rozhodnutí ocenit českého popového zpěváka Stefan Kobus, šéfredaktor časopisu Super-Illu, který spolu se stanicemi MDR a RBB cenu uděluje.

Gott, kterého v Německu přezdívají Zlatý hlas z Prahy a znají ho mimo jiné jako zpěváka úvodní písně seriálu Včelka Mája, cenu obdrží na páteční slavnosti v saském Lipsku. Na akci vystoupí například skupina The Kelly Family.

V minulosti cenu dostala řada významných politiků. Kromě Václava Havla, německých exprezidentů Romana Herzoga, Horsta Köhlera a Joachima Gaucka a bývalého německého kancléře Helmuta Kohla a jeho současné nástupkyně Angely Merkelové také třeba bývalý sovětský vůdce Michail Gorbačov a polský exprezident Lech Walesa.

Témata:  Karel Gott hudba Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy